Svijet

Borelj upozorio Rusiju na posljedice u slučaju agresije na Ukrajinu

Borelj upozorio Rusiju na posljedice u slučaju agresije na Ukrajinu
Foto: Tanjug/AP | Borelj upozorio Rusiju na posljedice u slučaju agresije na Ukrajinu
Tanjug

BREST - Šef diplomatije EU Žosep Borelj, ponovio je danas da EU podržava integritet i teritorijalni suverenitet Ukrajine i upozorio Rusiju da ne preduzima korake koji bi dodatno ugrozii stabilnost i bezbjednost te zemlje.

"Svaka dalja agresija protiv Ukrajine imaće velike i ozbiljne posljedice po Rusiju”, poručio je Borelj.

Žosep Borelj je iz Bresta u Francuskoj, gdje se održava neformalni sastanak ministara bezbijednosti EU, odbacio spekulacije da je EU izuzeta iz razgovora koje su SAD i Rusija započele po pitanjima bezbijednosti na evropskom kontinentu sa fokusom na deeskalaciju tenzija u i oko Ukrajine.

On je naglasio da je EU u konstantnim kontaktima sa adminstracijom u Vašingtonu i to ”na svim nivoima” počev od predsjedničkih, preko šefova diplomatija i drugih.

"Razgovori i koordinacija EU i SAD su kontinuirani. Tako će biti i u budućnosti. Imamo uvjeravanja da se ništa neće dogovoriti o evropskoj bezbjednosti bez učešća i konsultacija sa Evropljanima”, izjavio je Borelj.

Šef diplomatije EU je poslije sastanka Savjeta EU u Brestu poručio da EU nastavlja svoju podršku Ukrajini i to kroz pomoć u jačanju otornosti zemlje protiv hibridnih napada, sajber napada, ali i kroz finansijsku pomoć od 30 miliona evra za jačanje logističkih kapaciteta ukrajinske vojske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije