Svijet

Pratite nas na Google news

Borisov: Integracije u EU pomoći će protiv nasilnog ekstremizma

Borisov: Integracije u EU pomoći će protiv nasilnog ekstremizma
Foto: N.N. | Borisov: Integracije u EU pomoći će protiv nasilnog ekstremizma
Dejan Šajinović

SOFIJA - Evropske integracije zapadnog Balkana pomoći će rješavanju izazova s kojima se zemlje ovog regiona suočavaju, a koji se tiču nasilnog ekstremizma, rekao je Bojko Borisov, premijer Bugarske na Forumu povećanja otpornosti zapadnog Balkana prema nasilnom ekstremizmu u Sofiji.

Borisov je rekao da je i od Borisa Džonsona, premijera Velike Britenije dobio uvjeravanja da će njegova zemlja i nakon Brexita nastaviti podršku regionu, a da je sličnu posvećenost evropskim integracijama regiona dobio i od Angele Merkel, njemačke kancelarke i drugih evropskih lidera, podsjetivši da će naredne godine u Zagrebu pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedavanja EU biti održan samit EU - zapadni Balkan.

Izrazio je očekivanje da će na tom skupu biti usvojeni zaključci koji će ubrzati put regiona ka EU.

U vezi s NATO-om, rekao je da je neutralnost prema toj alijansi mogućnost samo u slučaju kad velike sile postignu dogovor o takvim aranžmanima, podsjetivši na slučaj Austrije i Švajcarske koji su svoju neutralnost stekli dogovorom SAD i Sovjetskog Saveza.

"Svi bismo mi voljeli uživati neutralnost i imati najbolji baknarski sistem na svijetu. Realnost okolnosti u kojima živimo nam to ne mogu uvijek omogućiti", rekao je on.

Pozvao je SAD i EU da ne izgube interes za region i istakao da je nakon nedavnog razgovora s Donaldom Trampom, američkim predsjednikom dobio uvjeravanja da će oni ostati zainteresovani za region.

Pol Mekarti, direktor Međunarodnog republikanskog instituta za Evropu, koji je uz MUP Bugarske organizovao Forum, zahvalio je Borisovu na dolasku na Forum i istakao dobru saradnju IRI-ja s Vladom Bugarske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije