Svijet

Borisov: Integracije u EU pomoći će protiv nasilnog ekstremizma

Borisov: Integracije u EU pomoći će protiv nasilnog ekstremizma
Foto: N.N. | Borisov: Integracije u EU pomoći će protiv nasilnog ekstremizma

SOFIJA - Evropske integracije zapadnog Balkana pomoći će rješavanju izazova s kojima se zemlje ovog regiona suočavaju, a koji se tiču nasilnog ekstremizma, rekao je Bojko Borisov, premijer Bugarske na Forumu povećanja otpornosti zapadnog Balkana prema nasilnom ekstremizmu u Sofiji.

Borisov je rekao da je i od Borisa Džonsona, premijera Velike Britenije dobio uvjeravanja da će njegova zemlja i nakon Brexita nastaviti podršku regionu, a da je sličnu posvećenost evropskim integracijama regiona dobio i od Angele Merkel, njemačke kancelarke i drugih evropskih lidera, podsjetivši da će naredne godine u Zagrebu pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedavanja EU biti održan samit EU - zapadni Balkan.

Izrazio je očekivanje da će na tom skupu biti usvojeni zaključci koji će ubrzati put regiona ka EU.

U vezi s NATO-om, rekao je da je neutralnost prema toj alijansi mogućnost samo u slučaju kad velike sile postignu dogovor o takvim aranžmanima, podsjetivši na slučaj Austrije i Švajcarske koji su svoju neutralnost stekli dogovorom SAD i Sovjetskog Saveza.

"Svi bismo mi voljeli uživati neutralnost i imati najbolji baknarski sistem na svijetu. Realnost okolnosti u kojima živimo nam to ne mogu uvijek omogućiti", rekao je on.

Pozvao je SAD i EU da ne izgube interes za region i istakao da je nakon nedavnog razgovora s Donaldom Trampom, američkim predsjednikom dobio uvjeravanja da će oni ostati zainteresovani za region.

Pol Mekarti, direktor Međunarodnog republikanskog instituta za Evropu, koji je uz MUP Bugarske organizovao Forum, zahvalio je Borisovu na dolasku na Forum i istakao dobru saradnju IRI-ja s Vladom Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije