Svijet

Bračni par držao 13 braće i sestara zarobljene u kući, izgladnjivali ih i vezali

Bračni par držao 13 braće i sestara zarobljene u kući, izgladnjivali ih i vezali
Foto: Policija Kalifornije | Bračni par držao 13 braće i sestara zarobljene u kući, izgladnjivali ih i vezali

Policija je u Kaliforniji uhapsila je supružnike Dejvida i Anu Turpin nakon što su iz kuće na jugoistoku Los Anđelesa primili panični poziv 17-godišnjakinje koja je rekla da su nju i njenih 12 braće i sestara monstruozni roditelji godinama držali zarobljene.

Djeca u rasponu od 2 do 29 godina pronađena su u kući u predgrađu Peris, vezana za krevete. Policija za sad vjeruje da su svi u rodu.

Policiju je pozvala zarobljena 17-godišnja djevojka nakon što je u kući pronašla mobilni telefon te uspjela pobjeći. Kazala je kako njeno 12-ero braće i sestara roditelji u kući drže u zarobljeništvu te neke lancima vežu za krevete.

Kad je policija upala u kuću, zatekla 12 djece koja su bila neuhranjena, propala, a 17-godišnjakinja koja je policiju pozvala zbog izmučenosti i gladi izgledala je kao da ima 10 godina. Zarobljena djeca bila su prljava, zapuštena i izgladnjela.

Iako su svi izgledali kao djeca u razvoju, policajci su se iznenadili otkrivši kako ih je čak sedmoro punoljetno. Neke od njih pronašli su vezane za krevet, u tamnoj i zagušljivoj sobi.

Monstruozni roditelji Dejvid Alen (57) i Ana Turpin (49) u nedjelju su pred sudom optuženi po 19 tačaka za maltretiranje i ugrožavanje djece. Suđenje čekaju u pritvoru uz kauciju od ukupno 18 miliona dolara.

Šestoro djece, među kojima i 17-godišnjakinja, zbrinuti su u medicinskom centru u dolini Moreno, dok je sedmero starijih pomoć pružena u medicinskom centru u Coroni, piše CNN, prenosi 24sata.hr.

Upitani o tvrdnjama kćerke da djecu drže zarobljenu, roditelji nisu dali logično objašnjenje.

Na stranicama kalifornijskog odsjeka za obrazovanje stoji kako je Dejvid Alen Turpin direktor privatne škole Sandcastle, otvorene 2011. u kući u kojoj su djeca pronađena.

Komšije ove porodice uglavnom su kazali kako su Turpinovi bili mirni, nikad se iz  nijihove kuće nije čula galama, ali se o njima nije puno znalo.

„Nikad ne biste vidjeli da neko dolazi ili odlazi iz te kuće. Povremeno bi neko izašao kako bi obavio kupovinu“,  kazao je jedan od komšija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije