Svijet

Brat bombaša samoubice napustio Veliku Britaniju

Brat bombaša samoubice napustio Veliku Britaniju
Foto: Ilustracija/Arhiva | Brat bombaša samoubice napustio Veliku Britaniju

​LONDON - Ismail Abedi, brat bombaša samoubice Salmana Abedija koji je u maju 2017. godine u napadu u Mančesteru ubio 22 ljudi, napustio je Veliku Britaniju pred zakazano pojavljivanje pred istražnim timom.

Salman Abedi aktivirao je pojas sa eksplozivom na kraju koncerta pop pjevačice Arijane Grande u mančesterskoj "Areni" u vrijeme kada su roditelji dolazili po svoju djecu. Među poginulima je sedmoro djece od kojih je najmlađe imalo osam godina. Povrijeđeno je 237 osoba.

Hašem Abedi je proglašen krivim za ubistvo i osuđen je na zatvorsku kaznu od najmanje 55 godina jer je Salmanu pomogao u planiranju napada.

Najstariji brat Ismail Abedi pozvan je da se u četvrtak, 21. oktobra, pojavi pred istražiocima radi razmatranja pitanja o bombaškom napadu.

"Shvatili smo da on trenutno nije u Britaniji i da nema indikacija o tome kada će se vratiti. On mora da shvati da će, ukoliko se ne pojavi pred istražiocima, svi misliti da nešto skriva", rekao je savjetnik istražioca Pol Grini koji je od Ismaila zatražio da ih kontaktira.

Istražioci na čelu sa penzionisanim sudijom Višeg suda Džonom Sondersom od Ismaila Abedija traže dokaze u sklopu istrage o motivima braće za napade.

Ismail Abedi je bio privođen i ispitivan nakon bombaškog napada i potom je oslobođen bez optužbe. Do sada je odbijao da sarađuje sa istražiocima i tvrdi da ne želi da se inkriminiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije