Svijet

Brazil: Proizvedena prva serija komponente vakcine Sputnjik V

Brazil: Proizvedena prva serija komponente vakcine Sputnjik V
Foto: Ilustracija/Arhiva | Brazil: Proizvedena prva serija komponente vakcine Sputnjik V

RIO DE ŽANEIRO - Brazilska farmaceutska kompanija Uniao Kimika završila je proizvodnju eksperimentalne serije aktivne komponente vakcine Sputnjik V protiv korona virusa u svojoj fabrici u Brazilu, saopštila je ruska ambasada u Brazilu.

"Ova faza projekta, koji je pokrenut prošlog oktobra, važan je korak u transferu tehnologije, potreban da bi se osigurala proizvodnja ruske vakcine u Brazilu", navodi se u saopštenju ambasade, a prenosi ruska agencija Tas s.

Cjelokupna serija biće poslata Nacionalnom istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravlja radi kontrole kvaliteta.

Početkom januara, brazilska kompanija Uniao Kimika je dobila ćelijski materijal za proizvodnju vakcine i započela je proizvodnju probne serije aktivnih komponenti vakcine u istraživačke svrhe.

Ta brazilska kompanija, koja predstavlja Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) u Brazilu, podnijela je 26. marta brazilskom nacionalnom sanitarnom regulatoru novi zahtjev za registraciju vakcine Sputnjik V.

U skladu sa važećim zakonodavstvom, takvi zahtjevi će se razmotriti u roku od sedam dana, ali rok može biti odložen ako neki od potrebnih dokumenata nije dostavljen na vrijeme.

Brazilski sanitarni regulator je 27. marta suspendovao na neodređeno vrijeme razmatranje zahtjeva, uz obrazloženje da još uvijek nije dobio neke od potrebnih dokumenata.

Ovo nije prvo odlaganje u razmatranju ruskih vakcina, podsjeća agencija Tas s, i dodaje da je direktor kompanije Uniao Kimika Fernando Markes ranije optužio brazilskog regulatora za odlaganja u korist drugih proizvođača vakcina protiv kovida-19

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije