Svijet

Brazil raspoređuje vojnike duž granice sa Venecuelom

Brazil raspoređuje vojnike duž granice sa Venecuelom
Foto: Ilustracija | Brazil raspoređuje vojnike duž granice sa Venecuelom

LIMA - Brazilski predsjednik Mišel Temer potpisao je danas uredbu kojom se nalaže raspoređivanje bezbjednosnih snaga duž granice sa Venecuelom, dok je Peru proglasio "vanredno zdravstveno stanje" zbog hiljade građana Venecuele koji su prešli u te dvije zemlje bježeći od ekonomske krize.

U Brazilu građani su protestvovali zbog pristiglih migranta iz Venecuele i napadali ih, dok je u Peruu u dvije pogranične provincije proglašeno 60-dnevno vanredno zdravstveno stanje pri kome se upozorava na trenutnu opasnost po zdravlje, prije svega zbog boginja i malarije, koje stanovnici mogu da dobiju od migranata, prenosi Rojters.

Za migracionu krizu Temer je optužio venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura.

"Problem Venecuele nije više stvar unutrašnje politike, već predstavlja opasnost po harmoniju cijelog kontinenta", izjavio je Temer.

Najviši zvaničnici Perua, Kolumbije i Brazila sastali su se u Bogoti kako bi razgovarali o tome kako da se nose sa prilivom migranata.

U zajedničkom saopštenju objavljeno je da skoro milion građana Venecuele trenutno živi u Kolumbiji, a više od 400.000 u Peruu, od kojih 178.000 ima zvaničnu dozvolu za boravak.

Peru i Kolumbija su se dogovorile da će razmjenjivati informacije radi što boljeg praćenja putanje migracija.

Kako je najavljeno, sledeće nedelje u Ekvadoru će se sastati ministri spoljnih poslova Ekvadora i Kolumbije, a vjerovatno i Perua i Brazila kako bi razgovarali o problemu migracija iz Venecuele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije