Svijet

Britanija odbila zahtjev Španije da ispita Asanža

Britanija odbila zahtjev Španije da ispita Asanža
Foto: Tanjug/AP | Britanija odbila zahtjev Španije da ispita Asanža

MADRID - Velika Britanija zabranila je španskom sudiji Hoze de la Matai da ispituje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u slučaju vlasnika španske kompanije koja je navodno špijunirala Asanža u ambasadi Ekvadora.

Vlasnik španske kompanije za bezbjednost UC Global S.L., David Moralesa, osumnjičen je i za više krivičnih dijela, među kojima su kršenje privatnosti klijenata, primanje mita, pranje novca, posjedovanje oružja, prenosi El Pais.

Sudija je 25. septembra poslao britanskim vlastima Evropski nalog za istragu, tražeći dozvolu da Asanža putem video poziva ispita kao svjedoka, međutim britanske vlasti su to odbile uz obrazloženje da je zahtjev nejasan i da ne vide vezu između optužnice i Asanža.

Španski sudija je to demantovao navodeći da je postupak Velike Britanije bez presedana.

Asanž se nalazi u londonskom zatvoru od aprila ove godine kada je uhapšen u ambasadi Ekvadora, a nakon što mu je ukinut azil.

Početkom naredne godine odlučivaće se da li će on biti isporučen SAD koje ga traže zbog objavljivanja poverljivih dokumenata, zbog čega mu prijeti 175 godina zatvorske kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije