Svijet

Britanski političar o “slučaju Skripalj“: Najluđa teorija zavjere protiv Rusije

Britanski političar o “slučaju Skripalj“: Najluđa teorija zavjere protiv Rusije
Foto: Tanjug/AP | Britanski političar o “slučaju Skripalj“: Najluđa teorija zavjere protiv Rusije
N.N.

LONDON - Poznati britanski političar, bivši ambasador Londona u Uzbekistanu Kreg Marej smatra da je „slučaj Skripalj“ — najluđa teorija zavjere protiv Rusije. On je tačku po tačku pobio sve zaključke britanskih vlasti o incidentu u Solsberiju.

Između ostalog, Marej je ukazao da se London oslanja samo na podatke britanske obavještajne službe kada govori da Rusija posJeduje nervni agens „novičok" i obučene ljude da njime rukuju. Međutim, na podatke istih tih službi su se britanske vlasti oslanjale kada su lagale da Sadam Husein radi na proizvodnji oružja za masovno uništenje, piše Marej na svom blogu.

On navodi da se postavlja pitanje zašto je Britanija toliko godina ćutala da Rusija posjeduje programe za proizvodnju hemijskog oružja? I ako postoji “profesionalni program obuke“ za one koji koriste “novičok“ u vojne svrhe, zašto sve nije završeno ubistvom?

Marej sumnja i u izabranu metu napada. Skripalj je bio dvostruki agent srednjeg ranga kojeg su Rusi pustili iz zatvora.

“Da su oni htjeli njegovu smrt, ubili bi ga tada“, napisao je Marej. Po njegovim riječima, radi Skripalja Rusi ne bi žrtvovali tajni program “novičoka“ i svoju reputaciju.

Političara iznenađuje i sa kakvom spremnošću državni mediji ponavljaju laž da su Rusi napravili nervni agens — čak i nakon što „Porton daun“ nije uspio da to potvrdi. Štaviše, u razvoju “novičoka“ su učestvovale sve države SSSR-a, posebno naučnici iz Ukrajine, Jermenije i Gruzije, izjavio je on.

Ključni objekat u ovoj istoriji, gdje je proizvođeno hemijsko oružje, u uzbekistanskom Nukusu, same SAD su zatvorile i izvezle opremu. Tamo su prešla i dva ključna naučna programa, piše Marej. Po njegovim riječima, desetine država mogu da proizvode “novičok“.

Političar smatra neistinitim saopštenja da samo Rusija ima motiv da otruje Skripalja. Očigledan motiv on vidi u želji da se “optuži i diskriminiše Rusija“.

Bivši diplomata je primijetio, po priči britanskih političara, nevjerovatnu nekompetentnost ubica koji nisu znali da doza koja je ostavljena na kvaki od vrata neće biti fatalna, dok su ostavili važne dokaze na javnom mjestu. Sumnjivo je i to što su oba Skripalja mogla da dodirnu kvaku ulaznih vrata, a tek nakon pet sati istovremeno su izgubili svijest.

“Postavio sam nekoliko jednostavnih pitanja, uništio najsmhešniju teoriju zavhere koju sam ikad čuo — teoriju zavhere Solsberi“, zaključio je političar.

(Sputnjik)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije