Svijet

Pratite nas na Google news

"Brod duh", nošen olujom "Denis", nasukao se na irsku obalu

"Brod duh", nošen olujom "Denis", nasukao se na irsku obalu
Foto: Tanjug/AP | "Brod duh", nošen olujom "Denis", nasukao se na irsku obalu
Tanjug

LONDON - Nošen vjetrovima oluje "Denis", na stjenovitu irsku obalu okruga Kork nasukao se teretni brog "Alta", napušten i bez posade.

"Brod duh" je za više od godinu dana, nošen strujama i vjetrovima, prešao hiljade kilometara uzburkanog Atlantika, od Bermuda do irskog ribarskog sela Balikotona.

Nasukani brod su prvi ugledali irski ribari i odmah o tome obavijestili nadležne službe.

BBC prenosi riječi jednog od zapovjednika spasilačkog tima da je "...Alta samo jedan od miliona takvih brodova koji napušteni, kao aveti plove okeanima."

Priča ovog misterioznog broda počela je 1976. godine kada je prvi put porinut u vodu.

Na svoj posljednji komercijalni put "Alta" je zaplovio 2018. godine iz Grčke prema Haitiju, ali je zbog problema s električnim instalacijama bio usidren na otvorenom moru, oko 2.100 kilometara od Bermuda punih 20 dana.

Posada je ubrzo ostala i bez hrane pa je zatražena pomoć obalske straže koja je mornare snabdjela neophodnim životnim namirnicama i drugim, nužnim zalihama.

Međutim, zbog najava o dolasku velike oluje, desetočlana posada je ekspresno evakuisana i prevezena u Portoriko.

Brod "Alta" je ostao napušten jugoistočno od Bermuda, usred Atlantika, djelimično oštećen i oslobođen sidrišta kreće u svoju "avetinjsku" plovidbu koja je trajala više od godinu dana.

Nove informacije o brodu stigle su u septembru prošle godine kada je posada patrolnog ledolomca Britanske kraljevske mornarice "HMS Protektor", izvijestila da je brod "Alta" uočen usred Atlantika.

Prema izvještaju kapetana britanskog ledolomca, napušteni teretnjak je uočen, izvršena je inspekcija i konstatovano da brod "može da se popravi, ali da je njegova budućnost u rukama drugih".

Kada je "Alta", nošen dalje strujama i vjetrovima, konačno pod silinom uragana "Denis" stigao u irske vode i nasukao se na stijene okruga Kork, direktor irske obalske straže Robert Mekejb izjavio je za BBC "...da će se brodom pozabaviti Irska obalska straža ukoliko se utvrdi da predstavlja opasnost."

"Imali smo niz sličnih incidenata u irskim teritorijalnim vodama i ako nema vlasnika, Irish Lights, naša obalska straža uvijek interveniše", predočio je Mekejb.

"Nije neuobičajeno da brod plovi bez posade 18 mjeseci, ali to što je primijećen samo jednom od oktobra 2018. godine, pokazuje koliko je okean ogroman", rekao je Mekejb.

Ekipa naučnika i aktivista organizacija za zaštitu životne sredine, utvrdila je da nema vidljivih pokazatelja zagađenja iz broda.

Ipak, i dalje nije jasno ko je vlasnik "Alte", šta je prevozio tokom svoje posljednje plovidbe i konačno, ko donosi konačnu odluku šta će biti s misterioznim brodom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije