Svijet

Broj tražilaca azila u Njemačkoj prošle godine pao na 186.000

Broj tražilaca azila u Njemačkoj prošle godine pao na 186.000
Foto: Ilustracija | Broj tražilaca azila u Njemačkoj prošle godine pao na 186.000
Srna

BERLIN - Broj novih tražilaca azila u Njemačkoj značajno je pao u 2017. godini i iznosi oko 186.000, pokazala je statistika njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U dokumentu se ovaj broj upoređuje sa 280.000 azilanata u 2016. godini, kao i sa rekordnim brojem iz 2015. godine, kada je broj tražilaca azila iznosio 890.000, na vrhuncu masovnog dolaska migranata sa Bliskog istoka i iz drugih dijelova svijeta u Evropu.

Sirijci su najbrojnija grupa novih migranata u prošloj godini, a u Evropu ih je došlo 47.434, Iračani su na drugom mjestu sa 21.043 azilanata, dok je iz Avganistana azil tražilo 12.346 migranata.

U decembru su registrovana 13.082 nova migranta, što je za nijansu manje od broja migranata koji su registrovani mjesec dana ranije, prenosi AP.

Usljed masovnog dolaska migranata u 2015. godini, njemački kancelar Angela Merkel je bila pod pritiskom konzervativaca Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a antimigrantski nacionalisti Alternative za Njemačku su dobili veću podršku.

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mezijer je izjavio da je, uprkos trendu opadanja, broj migranata u prošloj godini i dalje "preveliki", ali nije naveo koji broj njemačka Vlada smatra prihvatljivim.

Mezijer je novinarima rekao da su prošle godine 222.683 osobe predale zahtjev za dobijanje azila, ali da taj broj uključuje i one koji su ranije došli i morali da čekaju na predavanje zahtjeva.

Njemački ministar je naglasio potrebu za radom na sprečavanju krijumčarenja migranata u Evropu, kao i da se vlasti pobrinu za to da onima koji dolaze kao izbjeglice zaista treba zaštita.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije