Svijet

Broj umrlih u Velikoj Britaniji premašio 40.000

Broj umrlih u Velikoj Britaniji premašio 40.000
Foto: Pexels | Broj umrlih u Velikoj Britaniji premašio 40.000

LONDON - Velika Britanija postala je druga zemlja na svijetu u kojoj je zvanično registrovano više od 40.000 umrlih od virusa korona.

Britanska administracija saopštila je danas da je od virusa korona umrlo još 357 ljudi čime je broj preminulih povećan 40.261, što je najviše na svijetu iza SAD.

U otvorenom pismu britanskoj Vladi više od stotinu naučnika traži da se odgode dalje ublažavanje restriktivnih mjera zbog visokog broja umrlih na dnevnom nivou.

"Uprkos dvomjesečnoj blokadi i dalje se suočavamo sa neprihvatljivim dnevnim brojem umrlih koji su u stotinama, dok je oko 8.000 zaraženih dnevno samo u Engleskoj", ističu naučnici.

Naučnici, od kojih mnogi rade u sektoru biologije i imunologije zaraznih oboljenja, izražavaju posebnu zabrinutost zbog stepena prenosa virusa u zajednici.

Među potpisnicima pisma su, između ostalih profesor Stjuart Nil šef odijeljenja za zarazne bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu, profesor Edrijan Hejdej sa Instituta "Frensis Krik" te profesor Nil Ferveder sa Imperijalnog koledža u Londonu.

Britanska administracija saopštila je da je ublažavanje blokada bilo ograničeno i oprezno i uz podršku nauke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije