Svijet

Pratite nas na Google news

Bugarski diplomata protjeran iz Rusije

Bugarski diplomata protjeran iz Rusije
Foto: Ilustracija | Bugarski diplomata protjeran iz Rusije
Srna

SOFIJA - Ruske vlasti protjerale su jednog bugarskog diplomatu kao odgovor na odluku Sofije da ne izda vizu novom ruskom vojnom atašeu, saopštilo je danas bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Bugarski ambasador u Moskvi Atanas Krastin obaviješten je da taj diplomata mora da napusti Rusiju u naredna 24 časa, u skladu sa diplomatskim protokolom, navodi se u saopštenju.

Moskva je ukazala na "princip reciprociteta", dodaje se u tekstu.

Bugarska je u oktobru saopštila da je odbila da izda vizu novom ruskom vojnom atašeu u Ambasadi Rusije u Sofiji, dan nakon što je protjerala drugog ruskog diplomatu povodom optužbi o špijunaži.

Bugarska, nekadašnji saveznik Moskve iz komunističkih vremena, sada je članica NATO saveza i EU, ali održava bliske kulturne i istorijske veze sa Rusijom, koja je i dalje njen glavni snabdjevač energentima.

Sofija se nije pridružila ostalim članicama NATO-a i EU u protjerivanju ruskih diplomata prošle godine u vezi sa slučajem trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije