Svijet

Bugarski ministar: Naši ljekari su na korak do lijeka za virus korona

Bugarski ministar: Naši ljekari su na korak do lijeka za virus korona
Foto: Ilustracija | Bugarski ministar: Naši ljekari su na korak do lijeka za virus korona

SOFIJA - Bugarski ljekari su na pragu otkrića lijeka protiv virusa korona, rekao je ministar zdravlja te zemlje Kiril Ananijev.

Direktor izvršne agencije za lekove Bogdan Kirilov izjavio je da su bugarski istraživači među prvima slijedili primjer Australije i počeli da proučavaju svojstva lijeka "ivermektin" (koristi se za liječenje različitih infekcija, izazvanih parazitima).

"Bugarska je prva od zemalja EU koja je započela takva klinička istraživanja. Skoro odmah nakon nas, sa istraživanjima je počela i Španija, zatim Brazil i SAD", rekao je Kirilov na brifingu.

Klinička testiranja lijeka protiv korone započeta su u maju, a u njima učestvuje 30 pacijenata iz devet bolnica.

"Nadamo se da ćemo krajem mjeseca imati prve rezultate te grupe od 30 ljudi. Krajem jula, početkom avgusta imaćemo više informacija", rekao je on.

U junu je predsjednica upravnog odbora udruženja biotehnoloških i medicinskih kompanija Kristina Eskenazi izjavila da su bugarski preduzetnici na korak od otkrića molekula za liječenje virusa korona.

"To je komplikovan, skup i dug proces, ali mi se ne predajemo i radimo 24 sata. Već imamo priznanje. Pozvani smo da se pridružimo velikim evropskim konzorcijumima u okviru evropskog programa", izjavila je Eskenazijeva, izrazivši nadu da će Bugarska podržati istraživanja u toj oblasti.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije