Svijet

CNN: Kina ima ilegalne policijske stanice u 100 gradova

CNN: Kina ima ilegalne policijske stanice u 100 gradova
Foto: Pixabay | CNN: Kina ima ilegalne policijske stanice u 100 gradova

PEKING - Kina je uspostavila više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom svijeta kako bi pratila, uznemiravala i u nekim slučajevima vraćala kineske državljane koji žive u egzilu, tvrdi CNN.

Pritom, navodi CNN, Kinezi koriste bilateralne bezbjednosne sporazume sklopljene sa zemljama u Evropi i Africi kako bi dobili široku međunarodnu prisutnost.

Iz Grupe za ljudska prava "Safeguard Defenders" sa sjedištem u Madridu tvrde da su našli dokaze da Kina upravlja s 48 dodatnih policijskih stanica u inostranstvu otkako je grupa prvi put otkrila postojanje 54 takve stanice u maju.

Novi izvještaj nazvan "Patroliraj i uvjeri" fokusira se na razmjere mreže i ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko evropskih zemalja, uključujući Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, odigrale u širenju kineskih prekookeanskih stanica.

Među novim tvrdnjama koje je iznijela ova grupa je da su kineskog državljanina natjerali na povratak kući operativci koji su radili na tajnom zadatku u kineskoj prekomorskoj policijskoj stanici u predgrađu Pariza, regrutovani za tu svrhu, uz ranije otkriće da su još dva Kineza prisilno vraćena iz Evrope: jedan iz Srbije, drugi iz Španije.

Kina je sklopila sporazume o zajedničkim policijskim patrolama sa Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. kao dio sve većeg strateškog uticaja nacije kako je zacrtano u spoljnopolitičkim prioritetima Kine, piše CNN.

Kineski policajci viđeni su u zajedničkoj patroli s hrvatskim kolegama na ulicama glavnog grada Zagreba u julu ove godine.

Zvaničnik zagrebačke policije za kinesku novinsku agenciju Sinhua rekao je da su patrole ključne za "zaštitu i privlačenje stranih turista".

Prema Reutersovom izvještaju iz 2019, kineski policajci su se pridružili srpskim policajcima u patroliranju u Beogradu kako bi pomogli u rješavanju priliva kineskih turista. Jedan srpski službenik rekao je da Kinezi nisu imali ovlaštenja za hapšenja.

"Safeguard Defenders", koji pretražuje javno dostupne službene kineske dokumente, tražeći dokaze o kršenjima ljudskih prava, naveo je da je identifikovao četiri različite policijske jurisdikcije kineskog Ministarstva javne bezbjednosti aktivne u najmanje 53 zemlje, obuhvatajući sve četiri strane svijeta, navodno radi pomoći iseljenicima iz Kine s njihovim potrebama u inostranstvu.

Nevladina organizacija tvrdi da je Italija ugostila 11 kineskih policijskih stanica, uključujući Veneciju i Prato, blizu Firence.

Peking je demantovao da ima neprijavljene policijske snage izvan svoje teritorije.

"Nadamo se da će relevantne strane prestati pretjerivati kako bi stvorile napetosti. Korištenje ovoga kao izgovora za blaćenje Kine je neprihvatljivo", naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Kine za CNN.

Kina navodi da su objekti administrativna središta, uspostavljena da bi pomogli kineskim iseljenicima u zadacima poput obnove njihovih vozačkih dozvola. Dodaju da su stanice odgovor na pandemiju kovida19, zbog koje su mnogi Kinezi ostali u drugim zemljama i nisu mogli da obnove lične dokumente.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da u prekomorskim stanicama rade volonteri, ali u međuvremenu se pokazalo da su u nekim slučajevima ljudi zaposleni na višegodišnjim ugovorima.

Neprijavljene konzularne aktivnosti izvan zvaničnih diplomatskih misija zemlje vrlo su neuobičajene i nezakonite, osim ako država domaćin nije dala svoj izričiti pristanak, navodi CNN. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije