Svijet

CNN: Kraj svjetskog poretka kakvog poznajemo

CNN: Kraj svjetskog poretka kakvog poznajemo
Foto: Ilustracija/Arhiva | CNN: Kraj svjetskog poretka kakvog poznajemo

VAŠINGTON - Američki CNN je u najnovijoj analizi ocijenio da je ovo zbunjujuće vrijeme za Amerikance kada je u pitanju spoljna politika njihove zemlje, jer dok Vlada s jedne strane objašnjava zašto je vrijeme za povlačenje iz Avganistana, s druge strane pruža uvjeravanja kako je vrijeme da se stane uz Ukrajinu.

U članku CNN-a se navodi da je ovo trenutak kada Amerikanci žele da njihova vojska ima što manji angažman u inostranstvu, zbog čega je NATO pod pritiskom, dok autokratske sile s ekspanzivnim sklonostima, poput Rusije i Kine, postaju sve smjelije i ponašaju se kao saveznici.

"Era Amerike kao supersile je na testu širom svijeta", navodi se u analizi CNN-a.

Kada je riječ o istočnoj Evropi, u tekstu je ocijenjeno da tačno 30 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, Rusija preduzima manevre radi daljeg prodora u Ukrajinu, dok Vladimiru Putinu, kako tvrdi CNN, posebno smeta postsovjetski uspon NATO-a.

Navodi se i da je Bajdenova administracija stavila 8.500 američkih vojnika u pojačanu pripravnost za raspoređivanje u istočnoj Evropi kako bi odvratila Rusiju i uvjerila ostale članice NATO-a u odlučnost Amerike.

Osvrnuvši se na region zapadne Evrope, CNN navodi da tu američkom uticaju treba podrška i da Amerika, u nastojanju da ujedini NATO protiv Rusije, igra ulogu energetskog brokera, koji traži garancije o isporukama energenata s Bliskog istoka i iz Azije kako bi umanjila moć Rusije, koja je glavni snabdjevač Njemačke prirodnim gasom.

U području Azije, kako se navodi u analizi, Kina testira autonomiju Tajvana, šaljući svoje ratne avione u misije u blizini Tajvana, dok su se na Bliskom istoku baze američke vojske u Iraku i Siriji ove godine našle pod napadom.

"Sve ove situacije se godinama stvaraju, ali se postavlja pitanje kakvu će ulogu SAD igrati u budućnosti", ocijenjeno je u analizi.

Navodi se i da sukob oko Ukrajine sada sugeriše da protivnici SAD osjećaju slabost.

"Uprkos Bajdenovim uvjeravanjima da se Amerika vratila, haotično povlačenje iz Avganistana prošle godine pokrenulo je pitanja o nadležnostima i posvećenosti SAD", piše CNN-ov analitičar Stiven Kolinson.

U većinu ovih pitanja je, prema tom članku, direktno ili indirektno uključen Putin - od Ukrajine preko Sirije do Azije, ali niko, prema riječima Kolinsona, sa sigurnošću ne zna šta Putin želi.

Ipak, Fiona Hil, viša saradnica na Institutu "Brukings" i bivša stručnjakinja za Rusiju u Bijeloj kući, iznosi ubjedljiv argument u "The New York Timesu" da tačno zna šta Putin traži, barem u pogledu Ukrajine.

"Putin želi da deložira Sjedinjene Države iz Evrope", tvrdi Hilova.

Zapad nije ujedinjen oko Ukrajine

Iako su geopolitički ulozi visoki, Putinov ekonomski pritisak usporio je stvaranje jedinstvenog odgovora Evrope. Kako je za CNN izjavila Ivana Kotasova iz Londona, ključni faktor ove geopolitičke krize postao je gasovod "Sjeverni tok 2", koji u Njemačku dovodi ruski gas i pritom zaobilazi Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije