Svijet

Pratite nas na Google news

Čavusoglu: Haftar mora prihvatiti političko rješenje u Libiji

Čavusoglu: Haftar mora prihvatiti političko rješenje u Libiji
Foto: Tanjug/AP | Čavusoglu: Haftar mora prihvatiti političko rješenje u Libiji
Tanjug

ANKARA – Vojni zapovjednik s istoka Libije Kalifa Haftar mora se povinovati pozivima za političko rješenje sukoba u Libiji i "poduzeti korake ka osiguranju zatišja na terenu", izjavio je u utorak turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Haftar je napustio razgovore o prekidu vatre, u Moskvi prošle sedmice, a blokada libijskih naftnih polja od njegovih snaga zasjenila je nedjeljni samit u Berlinu koji je imao za cilj ojačati krhko primirje.

Njegova Libijska narodna armija (LNA) namjerava osvojiti prijestonicu Tripoli, uz podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ruskih plaćenika i afričkih vojnika.

Turska podržava Haftarove suparnike, međunarodno priznatu Vladu nacionalne sloge (GNA), sa sjedištem u Tripoliju, predvođenu Fajezom al-Saradžom i poslala je vojne savjetnike i trenere kako bi pomogli GNA.

Čavušoglu je izjavio da je Haftarovo odbijanje da potpiše zajednički kominike u Berlinu potegnulo pitanja oko njegovih namjera.

"Želi li Haftar političko ili vojno rješenje? Do sada je njegov stav pokazivao da želi vojno", izjavio je Čavušoglu turskom emiteru programa NTV na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Haftar odmah mora pribjeći političkom rješenju i poduzeti konkretne i pozitivne korake u skladu s pozivima međunarodne zajednice na zatišje na terenu", kazao je.

Libija nema stabilnu centralnu vladu od svrgavanja Muamara Gadafija od pobunjenika uz podršku NATO-a u 2011. Duže od pet godina ta zemlja ima dvije suparničke vlade, jednu na istoku i drugu na zapadu, dok ulice gradova kontrolišu naoružane grupe.

Na samitu u Berlinu, strane sile aktivne u Libiji obavezale su na poštovanje postojećeg embarga UN-a na naoružanje Libiji i prekid dostave oružja toj zemlji, ali je Čavušoglu sugerisao da te obaveze zavise od poštovanja primirja.

"Upućen je poziv da niko ne šalje dodatne snage ili naoružanje tamo. Svi učesnici su se usaglasili da će to poštovati sve dok se primirje održava. Naš predsjednik je tu bio jasan i to smo takođe izrazili na kraju samita", izjavio je šef turske diplomatije, prenosi Reuters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije