Svijet

Pratite nas na Google news

Čavusoglu: Haftar mora prihvatiti političko rješenje u Libiji

Čavusoglu: Haftar mora prihvatiti političko rješenje u Libiji
Foto: Tanjug/AP | Čavusoglu: Haftar mora prihvatiti političko rješenje u Libiji
Tanjug

ANKARA – Vojni zapovjednik s istoka Libije Kalifa Haftar mora se povinovati pozivima za političko rješenje sukoba u Libiji i "poduzeti korake ka osiguranju zatišja na terenu", izjavio je u utorak turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Haftar je napustio razgovore o prekidu vatre, u Moskvi prošle sedmice, a blokada libijskih naftnih polja od njegovih snaga zasjenila je nedjeljni samit u Berlinu koji je imao za cilj ojačati krhko primirje.

Njegova Libijska narodna armija (LNA) namjerava osvojiti prijestonicu Tripoli, uz podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ruskih plaćenika i afričkih vojnika.

Turska podržava Haftarove suparnike, međunarodno priznatu Vladu nacionalne sloge (GNA), sa sjedištem u Tripoliju, predvođenu Fajezom al-Saradžom i poslala je vojne savjetnike i trenere kako bi pomogli GNA.

Čavušoglu je izjavio da je Haftarovo odbijanje da potpiše zajednički kominike u Berlinu potegnulo pitanja oko njegovih namjera.

"Želi li Haftar političko ili vojno rješenje? Do sada je njegov stav pokazivao da želi vojno", izjavio je Čavušoglu turskom emiteru programa NTV na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Haftar odmah mora pribjeći političkom rješenju i poduzeti konkretne i pozitivne korake u skladu s pozivima međunarodne zajednice na zatišje na terenu", kazao je.

Libija nema stabilnu centralnu vladu od svrgavanja Muamara Gadafija od pobunjenika uz podršku NATO-a u 2011. Duže od pet godina ta zemlja ima dvije suparničke vlade, jednu na istoku i drugu na zapadu, dok ulice gradova kontrolišu naoružane grupe.

Na samitu u Berlinu, strane sile aktivne u Libiji obavezale su na poštovanje postojećeg embarga UN-a na naoružanje Libiji i prekid dostave oružja toj zemlji, ali je Čavušoglu sugerisao da te obaveze zavise od poštovanja primirja.

"Upućen je poziv da niko ne šalje dodatne snage ili naoružanje tamo. Svi učesnici su se usaglasili da će to poštovati sve dok se primirje održava. Naš predsjednik je tu bio jasan i to smo takođe izrazili na kraju samita", izjavio je šef turske diplomatije, prenosi Reuters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije