Svijet

Čavušoglu: Makron postao histeričan

Čavušoglu: Makron postao histeričan
Foto: Tanjug/AP | Čavušoglu: Makron postao histeričan

ANKARA - Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je u petak da je francuski predsjednik Emanuel Makron postao "histeričan" zbog dešavanja u sukobima u Libiji i u Siriji i zbog spora oko morskih granica u istočnom Mediteranu.

Odnosi između NATO saveznica Turske i Francuske pogoršali su se zbog njihovih suprotstavljenih politika u Siriji, Libiji i turskog sporenja s Grčkom oko energetskih resursa, a dvije strane razmijenile su ogorčene optužbe u posljednjim sedmicama.

Ankara optužuje za Pariz da pruža političku podršku libijskom vojnom komandantu s istoka zemlje Kalifi Haftaru u njegovoj borbi protiv vlade u Tripoliju koja uživa poidršku UN-a, pružajući mu ranije vojnu pomoć u borbi protiv islamskih militanata. Pariz to negira.

"Oni (Francuzi) u Libiji podržavaju pučistu Haftara i čine tešku grešku. Stvari su se promijenile, balansi su pomjereni, Haftar je poražen i Makron je postao histeričan", izjavio je Čavušoglu.

Turska i Francuska u junu su skoro došle na rub sukoba nakon što je francuski ratni brod pokušao da provjeri tursko plovilo u okviru provođenja embarga na oružje Libiji.

Govoreći novinarima u Ankari, Čavušoglu je takođe izjavio da je Turska osujetila Haftarovu nadu da zauzme libijsku prijestonicu pružanjem vojne podrške Vladi nacionalne sloge (GNA) u odvraćanju Haftarovog napada u junu.

"Uz takvu histeriju, mi ne znamo šta da radimo. Upravo nakon toga, on je izjavio da su naši brodovi uznemirili njihove brodove na istočnom Mediteranu, ali nije mogao to dokumentovati i ponizio se", kazao je šef turske diplomatije.

Nije bilo nikakvog trenutnog komentara iz Jelisejske palate niti iz francuskog ministarstva spoljnih poslova na Čavušogluove izjave.

Francuska podržava Grčku u istočnom Mediterabnu, pridružujući se vojnim vježbama s Italijom, Grčkom i Kiprom u jeku zapaljivih grčko-turskih izjava o suverenitetu nad regijama u kojima se eksploatira nafta i prirodni gas.

Čavušoglu je kazao da je Francuska zemlja koja najviše podstiče Grčku na takvo ponašanje u istočnom Mediteranu i zatražio je od Pariza da sarađuje s Turskom na postizanju regionalne stabilnosti.

"Nema potrebe za takvim histeričnim ponašanjem iz Francuske, to ih čini smiješnim. Mi smo dvije članice NATO-a", kazao je Čavušoglu, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije