Svijet

Češka gradi dva nova nuklearna reaktora

Češka gradi dva nova nuklearna reaktora
Foto: Ilustracija/Arhiva | Češka gradi dva nova nuklearna reaktora

Češki regulator za nuklearnu energiju odobrio je danas izgradnju dva nova nuklearna reaktora u elektrani u blizini sela Dukovani u centralnom dijelu zemlje.

Regulator SUJB izdao je odgovarajuću dozvolu nakon procjene projekta proširenja nuklearke prema zakonu o atomskoj energiji, koja je trajala godinu dana.

Nisu utvrđene činjenice koje bi zaustavile proširenje nuklearke, objavila je nuklearna fizičarka Dana Drabova, predsjednica SUJB-a, prenosi Hina.

Nuklearka Dukovani nalazi se gotovo 100 kilometara sjeverno od austrijske prestonice Beča i oko 200 kilometara istočno od njemačkog grada Pasaua.

Trenutno su u nuklearki u funkciji četiri reaktora starija od 30 godina, ukupnog kapaciteta proizvodnje 2.040 megavata električne energije.

Struja proizvedena u toj nuklearki trenutno pokriva oko petinu ukupnih čeških potreba za električnom energijom.

Prema planovima češke vlade, prvi novi reaktor bi trebalo da se priključi na elektromrežu između 2035. i 2037. godine, a troškovi izgradnje se procenjuju na 7,5 milijardi eura.

Vlada u Pragu želi da do 2040. godine proizvodi više od polovine struje iz nuklearne elektrane.

Ekološki aktivisti, posebmo iz obližnje Austrije, duže vreme oštro kritikuju planove o proširenju nuklearke Dukovani, pri čemu upozoravaju da njena sigurnost u slučaju potresa nije primjerena i pozivaju na prelazak na obnovljive izvore energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije