Svijet

Češka imenovala novog šefa diplomatije u jeku spora s Rusijom

Češka imenovala novog šefa diplomatije u jeku spora s Rusijom
Foto: Tanjug/AP | Češka imenovala novog šefa diplomatije u jeku spora s Rusijom
Agencije

PRAG - Češka Republika dobila je novog ministra spoljnih poslova. Socijaldemokrata Jakub Kulhanek u srijedu je položio zakletvu pred predsjednikom države Milošem Zemanom u Pragu.

Govoreći u vrijeme diplomatskog spora s Rusijom, 76-godišnji Zeman je preporučio da novi šef diplomatije brani "nacionalne interese" ne insistirajući na pretjeranom nacionalizmu.

Jedan od prvih zvaničnih Kulhanekovih akata biće uručenje protestne note ruskom ambasadoru Aleksandru Smejevskom.

Češka Republika optužuje Moskvu da je odgovorna za eksplozije na odlagalištu municije 2014. u kojima su poginule dvije osobe. Rusija odlučno negira svaku umješanost u taj incident.

Kao rezultat toga, obje zemlje protjerale su po više od deset diplomata i članova osoblja ambasada.

Do prije dvije i po sedmice, Tomas Petricek, koga smatraju prozapadnim političarem, predvodio je ministarstvo spoljnih poslova u Pragu. On je morao napustiti tu poziciju nakon što je izgubio borbu za čelništvo unutar stranke. Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamacek privremeno je predvodio ministarstvo spoljnih poslova.

Parlamentarni izbori održaće se za manje od šest mjeseci u Češkoj Republici. Ankete ukazuju na mogući poraz vladajuće koalicije koju čine populistička stranka ANO i Socijaldemokrati, prenosi dpa.

Prag traži povratak diplomata

Češka zahtjeva od Rusije da do sutra dozvoli povratak 20 protjeranih članova osoblja Ambasade u Moskvi ili će se "suočiti sa novim protjerivanjima svojih diplomata iz Praga".

Češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek izjavio je da će Prag izjednačiti broj osoblja u ambasadama ukoliko Rusija ne dozvoli povratak Česima.

"Reakcija ruske strane bila je neproporcionalna i paralisala je funkcionisanje naše Ambasade. Ukoliko se naše diplomate ne mogu vratiti u Moskvu, sutra popodne ću donijeti odluku o smanjenju broja osoblja ruske Ambasade u Češkoj", rekao je Kulhanek.

Prag je tokom vikenda protjerao 18 članova osoblja ruske Ambasade koje su identifikovali kao radnike obavještajnih službi nakon što su naveli da su dva ruska špijuna optužena za trovanje nervnim gasom u Britaniji 2018. godine odgovorni i za raniju eksploziju u skladištu municije u Češkoj od koje su poginule dvije osobe.

Moskva negira češke optužbe i postupke Praga naziva "provokativnim i neprijateljskim".

Rusija je recipročno odgovorila i naredila je da 20 članova osoblja Ambasade Češke napuste Moskvu.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije