Svijet

Češka mora da vrati EU milione evra zbog sukoba interesa

Češka mora da vrati EU milione evra zbog sukoba interesa
Foto: Pixabay | Češka mora da vrati EU milione evra zbog sukoba interesa

PRAG - Evropska komisija utvrdila je da Češka mora da vrati stotine miliona kruna, jer se premijer Andrej Babiš nije dovoljno odvojio od kompanija koja su dobila sredstva, prenijeli su češki mediji.

Ovo bi moglo dovesti još jednog centralnoevropskog lidera u sukob s izvršnom vlašću Evropske unije i takođe naštetiti Agrofertu, velikom konglomeratu koji je Babiš gradio više od dvije decenije prije nego što ga je prepustio poverilačkim fondovima 2017. godine, javlja Rojters.

Povjerenički arangažman nije dovoljan da se izbjegne potencijalni sukob interesa, navodi se u još uvijek neobjavljenom konačnom izvještaju Komisije o tom pitanju i dodaje da je "Andrej Babiš i dalje krajnji vlasnik Agrofert holdinga, a od februara 2017. takođe i dva povjerenička fonda koji direktno kontrolišu grupu i imaju direktan ekonomski interes od njegovog uspjeha".

Prema preliminarnim zaključcima revizije, koji su u medije procurili u junu, 451 milion kruna subvencija EU nepravilno je dodijeljeno Agrofertu zbog sukoba interesa kao i drugih nepravilnosti.

Češki mediji navode da je konačna izvještaj Komisije potvrdio preliminarne zakljucke.

Evropska komisija saopštila je u petak da je rezultate revizije poslala češkim vlastima, ali da je njihov sadržaj povjerljiv jer postupak revizije nije završen.

Kompanije u sklopu Agrofert grupe, jezgra Babišove imovine koju Forbs procjenjuje na 3,5 milijardi dolara, bile su primaoci najvećih subvencija EU za sprovođenje poljoprivrednih i investicionih projekata u Češkoj, javlja Rojters.

Te kompanije od 2017. vode povjerenički fondovi u sklopu dogovora koji je Babiš postigao sa češkim vlastima kako bi poslovanje bilo u skladu sa zakonom o sukobu interesa.

Portparol Agroferta rekao je da kompanija nije videla rezultate revizije Komisije.

Istraga EU bila je jedan od razloga koji je pokrenuo stotine hiljada Čeha da se okupe protiv Babiša u proljeće i jesen ove godine, u najvećim protestima od kraja komunističke vladavine prije 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije