Svijet

Češka vlada zbog pandemije proglasila novo vanredno stanje

Češka vlada zbog pandemije proglasila novo vanredno stanje
Foto: Tanjug/AP | Češka vlada zbog pandemije proglasila novo vanredno stanje
N.N.

Češka vlada proglasila je novo vanredno stanje na 30 dana, od 26. novembra do 26. decembra, rekao je premijer Andrej Babiš.

Razlog za uvođenje vanrednog stanja je pogoršanje pandemije virusa korona.

Vlada razmatra zabranu velikih javnih događaja i ograničavanje radnog vremena restorana i barova, a ne potpuno zatvaranje.

"Preduzećemo dalje mjere da ograničimo kontakte", rekao je Babiš, prenosi Prague morning.

I pre sjednice kabineta, ministar zdravlja Adam Vojteh razgovarao je o svojim prijedlozima sa antikovid timom buduće vlade.

Pregovori sa antikovid timom pokazali su da će ministarstvo predložiti ne samo vanredno stanje već i ograničavanje masovnih dešavanja preko 1.000 ljudi, zatvaranje pabova, restorana, zatvaranje noćnih klubova i barova u 22 sata te ukidanje božićnih marketa.

"Preduzimamo sve mjere da izbjegnemo blokadu koja, prema mišljenju Ministarstva zdravlja i drugih stručnjaka, neće ništa riješiti", rekao je Babiš u intervjuu za češku televiziju.

Rekordan broj novooboljelih

Da podsjetimo, Češka je juče prijavila najveći dnevni porast novih infekcija kovida-19, jer je broj slučajeva prvi put premašio 25.000, što je izvršilo dodatni pritisak na bolnice.

Češko ministarstvo zdravlja prijavilo je 25.864 novih slučajeva virusa korona, dok je broj hospitalizovanih oboljelih od kovida skočio na oko 5.600, sa manje od 1.000 prije mjesec dana, prenosi agencija Rojters.

To je i najveći broj od aprila, ali ispod je maksimuma od 9.551.

Bolnice u nekim češkim regionima suočene su sa većom navalom pacijenata nego u prethodnom talasu, a jedan istočni region je juče najavio mjere za ograničavanje društvenog života na dvije nedjelje.

Zemlja sa 10,7 miliona stanovnika ima četvrtu najveću stopu zaražavanja kovidom u svijetu po glavi stanovnika, prema podacima portala "Our World in Data", jer je Evropa ponovo epicentar pandemije.

Češka vlada je nedavno uvela nove mjere koje zabranjuju nevakcinisanim ljudima da posjećuju restorane, bioskope i druge usluge poput frizera, sa ciljem da poveća broj vakcinisanih budući da u vakcinaciji zaostaje za mnogim zemljama u Evropskoj uniji.

Odlazeća češka vlada želi i da uvede obavezne vakcine za osobe starije od 60 godina i neke profesije, poput zdravstvenih radnika.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije