Svijet

Češki premijer: Nećemo premjestiti ambasadu u Jerusalim

Češki premijer: Nećemo premjestiti ambasadu u Jerusalim
Foto: CTK | Češki premijer: Nećemo premestiti ambasadu u Jerusalim

PRAG - Novi premijer Češke Andrej Babiš odbacio je sugestiju predsjednika Miloša Zemana da oni prebace ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

U izjavi za češki javni radio, Babiš je rekao da "ta ideja predsjednika SAD Donalda Trampa nije dobra, vidite reagovanja".

Trampova odluka da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela predstavlja odstupanje od decenijske politike SAD. Taj potez je razljutio Palestince i podstakao proteste ne samo u regionu nego i u muslimanskim zemljama širom sviketa.

Babiš je ocijenio da bi velike zemlje tebalo da teže miru, nakon što je Zeman kasno u četvrtak izjavio u intervjuu za televiziju da ga raduje Trampova odluka i da bi Češka i Evropska unija trebalo da urade isto.

Zeman je još 2013. godine rekao da bi njegova zemlja trebalo da premjesti ambasadu u Jerusalim, što je razljutilo arapske lidere.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da ne postoji plan da se slijedi Trampov primjer. Pozicija Zemana je uglavnom ceremonijalna i vlada odlučuje o spoljnoj politici.

Inače, on je jedan od malog broja evropskih lidera koji su podržali Trampa u trci za američkog predsjednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije