Svijet

Čile ulazi u svoju 13. sušnu godinu

Čile ulazi u svoju 13. sušnu godinu
Foto: _Marion/Pixabay | Čile ulazi u svoju 13. sušnu godinu

SANTJAGO DE ČILE - Čile je primoran da racionališe vodu zbog suše bez presedana, dok naučnici kažu da su klimatske promjene glavni krivac.

Naime, čileanska prijestonica Santjago objavila je plan racionalizacije vode dok zemlja ulazi u 13. godinu suše.

Grad sa skoro šest miliona stanovnika nalazi se u situaciji bez presedana, objasnio je na konferenci-ji za novinare Klaudio Orego, guverner gradskog regiona Santijaga.

"Grad ne može da živi bez vode i mi smo u situaciji bez presedana u 491-godišnjoj istoriji Santjaga gdje moramo da se pripremimo da neće biti dovoljno vode za sve koji ovdje žive", rekao je on.

Plan racionalizacije vode sadrži četvoroslojni sis-tem upozorenja, koji se kreće od zelenog do crvenog i počinje s objavama, prelazi na ograničavanje pritiska vode i završava se rotirajućim isključenjima vode do 24 sata. Ovaj sistem će pogoditi oko 1,7 miliona ljudi.

Sistem upozorenja je zasnovan na kapacitetu rijeka Maipo i Mapočo, koje snabdijevaju glavni grad najvećim dijelom vode. Nivo vode obje rijeke je u padu.

Prema Vladinim procjenama, količina vode koja je dostupna u zemlji opala je za 10, na 37 odsto u posljednje tri decenije. Postoji zabrinutost da bi mogla da padne za dodatnih 50 odsto u sjevernim i centralnim dijelovima zemlje do 2060. godine.

Učestalost isključenja biće određena deficitom vode u rijekama, mjereno u litrima u sekundi. Mogla bi da se organizuju svakih 12, šest ili četiri dana i u svakom slučaju, različito područje će se suočavati s nestankom vode svakog dana.

Iako intenzivne suše koje mogu trajati nekoliko godina nisu neuobičajene u Čileu, u protekloj deceniji padavine su u centru zemlje bile i do 45 od-sto ispod prosjeka. U glavnom gradu, padavine su oko 10 do 20 odsto normalnog nivoa. Aktuelna suša je najgora u modernoj istoriji, a naučnici oko 25 odsto njene ozbiljnosti pripisuju klimatskim promjenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije