Svijet

Cipras: Prespanski sporazum predstavlja patriotsku dužnost

Cipras: Prespanski sporazum predstavlja patriotsku dužnost
Foto: Tanjug/AP arhiva | Cipras: Prespanski sporazum predstavlja patriotsku dužnost

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras smatra da je Prespanski sporazum o promjeni imena Makedonije istorijski i za Atinu i za Skoplje, te da ratifikacija dogovora predstavlja patriotsku dužnost.

Cipras je povodom protesta u Atini zbog Prespanskog sporazuma rekao da u demokratskom društvu građani imaju pravo na mirne demonstracije i da o tome nema pregovora.

On je u intervjuu za grčki list "Avgi" optužio lidera najveće opozicione stranke Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa za obmanjivanje javnosti i opasno poigravanje sa ekstremnom desnicom i politikom mržnje radi dobijanja prijevremene koristi na izborima.

Cipras je rekao da se ne slaže sa stavovima da je fašista svako ko je protiv Prespanskog sporazuma.

On je ocijenio da je dužnost svakoga da izoluje ekstremističke grupe koja će pokušati da manipulišu tim skupom i da se klone slogana mržnje.

"Imali smo dosta građanske mržnje u istoriji ove zemlje. Konfrontacije treba rešavati argumentima i dijalogom", poručio je Cipras, prenijela je agencija ANA.

U Atini se danas održavaju demonstracije protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije, dan uoči otpočinjanja parlamentarne procedure o ratifikaciji tog dogovora.

Učesnici demonstracija su bakljama, "Molotovljevim koktelima", kamenicama i farbom zasuli policiju, koja je odgovorila suzavcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije