Svijet

Pratite nas na Google news

Čomski: Nacionalizam ugnjetava sve koji misle drugačije

Čomski: Nacionalizam ugnjetava sve koji misle drugačije
Čomski: Nacionalizam ugnjetava sve koji misle drugačije
AA

SARAJEVO - Jedan od najvećih živućih filozofa, lingvista i kritičara neoliberalnog kapitalizma i američkog hegemonizma, Noam Čomski, izjavio je kako je nacionalizam opasan po suživot, naglasivši da "ugnjetava sve one koji misle drugačije od vas", javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj ugledni profesor je za američke medije kazao kako podržava ideju da Škotska postane nezavisna zemlja.

"Intuicija mi kaže - nezavisnost Škotske. Da li je pokret za nacionalizam Škotske suluda ideja? Zavisi što se pod time podrazumijeva. Ako je to samo izražavanje kulturnih vrijednosti i ujedinjavanje ljudih u blagostanju, to je u redu. Ali, nacionalizam istovremeno ugnjetava druge i drugačije", istakao je Čomski.

Naglasio je da u Evropi već postoji sve snažniji trend federalizacije i kreiranja ustavnih okvira koji federalnim nivoima daju određene ovlasti.

"Sigurno je da se neće obnoviti Osmansko carstvo u Evropi ali je očigledno da su u nekim aspektima Osmanlije imale dobru upravu. Omogućili su ljudima da upravljaju vlastitim poslovima uz saradnju federalnih administracija i što manje prepreka u takvim okruženjima", rekao je ugledni profesor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije