Svijet

Pratite nas na Google news

Crkva neće mijenjati obred krštenja nakon smrti bebe

Crkva neće mijenjati obred krštenja nakon smrti bebe
Foto: Ilustracija | Crkva neće mijenjati obred krštenja nakon smrti bebe
Srna

BUKUREŠT - Rumunska pravoslavna crkva nastaviće da potapa novorođenčad u vodu tokom ceremonije krštenja, saopšteno je danas, čime su odbačeni pozivi da se izmjeni obred nakon što je beba od šest sedmica preminula početkom mjeseca tokom vršenja službe.

Beba je preminula od srčanog udara u gradu Sučeava na sjeveru Rumunije nakon ceremonije tokom koje tri puta uronjena u svetu vodicu.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu o ovom slučaju, koji je podijelio mišljenja zvaničnika crkve i vjernika, pošto je više desetina hiljada Rumuna potpisalo peticiju da se umjesto uranjanja bebe prskaju svetom vodicom.

Sinod rumunske pravoslavne crkve istakao je da sveštenici imaju obavezu da se prije krštenja sastanu sa roditeljima i da razgovaraju o zdravstvenom stanju djece, dok će teološke škole obratiti posebnu pažnju tokom predavanja o ovom činu.

Veći dio od 20 miliona stanovnika Rumunije su pravoslavni hrišćani i crkva ima značajan uticaj u društvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Marketing tim / 23.04.2021 09:08

Član uprave Central osiguranja d.d. Željko Pervan danas je u Sarajevu potpisao dvogodišnji ugovor s najboljom bosanskohercegovačkom plivačicom Lanom Pudar, a koja ovim ugovorom postaje novo zaštitno lice poduzeća.

Central osiguranja d.d. | Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje već tradicionalno, osim kulturnih i ostalih društvenih događaja, sponzorira razne sportske kolektive i pojedince širom Bosne i Hercegovine, bili oni profesionalni, amaterski ili rekreacijski. Takav vid podrške daje izrazit značaj razvoju zajednice, lokalnih sportskih klubova i pojedinaca.

„Upornost, trud i talent mlade Lane Pudar, njene obitelji i trenera su osigurali vrhunske rezultate. Čast nam je pružiti podršku tako pozitivnoj ljudskoj i sportskoj priči, a koja može biti samo inspiracija mladima i društvu općenito. Uspjeh i izvrsnost su vrijednosti kojima se u svom poslovanju vodi i Central osiguranje“, izjavio je član uprave društva Željko Pervan.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Lana Pudar će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ljetnim Olimpijskim igrama 2021. godine u Tokiju. Do igara će se posvetiti pripremama u svjetskim plivačkim centrima i sudjelovati na raznim poznatim svjetskim natjecanjima. 

„Zahvaljujem se Central osiguranju  što je prepoznao moj trud i moje rezultate koje sam postigla u prethodnom razdoblju. U plivanju kao i u osiguranju, nikada se ne smijemo oslanjati na sreću, već isključivo na kvalitetan i predan rad. Mislim da je upravo to osnovna poveznica koja spaja Central osiguranje kao jednog od lidera na tržištu osiguranja u BiH i sportaše koje postižu vrhunske rezultate. Za mlade ljude podrška jedne ovako velike kompanije mi znači puno i daje mi sigurnost i mir pred sve ove nastupe. Vjerujem da ćemo u idućem periodu zajednički ostvariti velike uspjehe“, izjavila je Lana Pudar.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje svoje resurse usmjerava u razvoj novih procesa i ponuda, a Lana je prepoznata kao netko tko će na najbolji način predstavljati sve ono što Central osiguranje predstavlja i čemu teži u svom poslovanju i djelovanju u široj društvenoj zajednici.

Najčitanije