Svijet

Pratite nas na Google news

DW: Francuskoj predstoji teška borba protiv islamizma

DW: Francuskoj predstoji teška borba protiv islamizma
Foto: Tanjug/AP | DW: Francuskoj predstoji teška borba protiv islamizma
N.N.

BON - Nakon nedavnog ubistva jednog nastavnika, francuska vlada planira da se obračuna s nasilnim islamistima, međutim pored odlučne borbe predsjedniku Emanuelu Makronu potrebni su i strpljenje i mjera, piše Dojče vele.

U analizi, koju je za DW uradila Barbara Vezel ocjenjuje se da Makron zna da mora da pokrene borbu protiv islamizma, naročito jer je u posljednjih pet godina u terorističkim napadima s islamističkom pozadinom ubijeno 240 ljudi.

Stravično ubistvo nastavnika Samuela Patija još jedan je dokaz da se u Francuskoj proširilo islamističko podzemlje i da se otrglo kontroli države, a taj fenomen koji je počeo da se širi nakon napada na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 2001. godine, Makron zove "islamistički separatizam".

Ipak, on borbu prije svega mora da vodi na teritoriji Francuske i mnogo toga što Vlada sada radi je ispravno - odluka da se muslimanski propovjednici školuju u Francuskoj, obavezno školovanje i za muslimansku djecu, deportacija islamističkih jastrebova i oštre kontrole kulturnih i drugih udruženja, koja u svojim redovima tolerišu one koji propovijedaju nasilje.

Niko sada u Francuskoj ne bi trebalo da se izvlači na "kartu islamofobije", jer te organizacije su godinama bile u prilici da prestanu da tolerišu ili podržavaju nasilje u svojim redovima, navodi autorka.

Svi u Francuskoj, međutim, bez obzira na političko opredjeljenje, znaju da je problem mnogo dublji, a Makron je otvoreno govorio o dva uzroka - izostalo suočavanje zemlje s kolonijalnom prošlošću, posebno s ratom u Alžiru, kao i socijalna i ekonomska bijeda u predgrađima, piše DW.

Francuska država je sama stvorila ta geta i takođe je odgovorna zbog "separatizma" koji je tamo nastao, a da bi se on prevazišao, biće potrebno više generacija.

Biće to veliki posao za Emanuela Makrona, koji će za nešto više od godinu dana ponovo morati na izbore, a to može da ga košta glasova u korist desnice, ali to bi bio istorijski važan zadatak za predsjednika s tako velikim istorijskim ambicijama, ocjenjuje DW.

Autorka zaključuje da će Makronu biti potrebni strpljenje i uvjerljivost, odlučnost i spretnost, ukoliko želi da ostvari bilo kakav rezultat, ali da to neće biti lako, jer je Francuska taj dio društva previše dugo zanemarivala.

Za to, poručuje, nije dovoljan samo jedan šef države, već bi i građanska Francuska konačno trebalo da se suoči sa greškama iz prošlosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije