Svijet

DW: Kina upozorava na opasnost od trgovinskog rata

DW: Kina upozorava na opasnost od trgovinskog rata
Foto: N.N. | DW: Kina upozorava na opasnost od trgovinskog rata

BERLIN - Reagujući na planove SAD o uvođenju carina na čelik i aluminijum, kineski ministar spoljnih poslova zaprijetio je kontramerama. Odluku o uvođenju carina, američki predsjednik Tramp bi već danas mogao da potpiše.

Povodom najava predsjednika Donalda Trampa o uvođenju carina, Kina upozorava SAD na opasnost od trgovinskog rata.

Pritom sve strane mogu samo da izgube, istakao je ministar spoljnih poslova Vang Ji na margina Nacionalnog narodnog kongresa koje su trenutno održava u Pekingu.

"Posebno imajući u vidu današnju globalizaciju, svakako je pogrešan recept izabrati trgovinski rat. Rezultat tog rata bi bio bolan". Istovremeno, Vang je zaprijetio kontramerama: "U slučaju trgovinskog rata, Kina će preduzeti neophodne i opravdane mjere."

Tramp želi da uvede carine na uvoz aluminijuma i čelika, kako bi domaću industriju zaštitio od jeftinog uvoza, prije svega iz Kine. Pritom bi susjedne zemlje Meksiko i Kanada najpre trebalo da budu pošteđene, kazao je Trampov savjetnik za ekonomska pitanja, Piter Navaro za medijsku kuću "Fox Business".

 Prema njegovim riječima Tramp bi danas u 15:30 (21:30 po srednjoevropskom vremenu) mogao da potpiše odgovarajući dokument, nakon čega bi odluka u roku od petnaest do trideset dana stupila na snagu.

Pošteđeni Meksiko i Kanada, ali ne i EU

Meksiko i Kanada će najpre biti pošteđeni carina. Sa druge strane, saveznici poput zemalja EU i partneri u NATO savezu neće biti pošteđeni povećanje carina od 25 odsto na uvoz čelika i deset odsto na uvoz aluminijuma.

Piter Navaro je međutim naveo da bi i druge zemlje mogle da dobiju mogućnost da naknadno izbegnu carine. "Tu mogućnost ćemo za naše saveznike ostaviti otvorenom kako bi vidjeli da li problem može da se riješi", kazao je Trampov savjetnik.

Planovi o uvođenju carina predsjednika SAD nailaze na otpor i u sopstvenim redovima – mnogi republikanski parlamentarci se protive tome. Među njima i Trampov stranački prijatelj Pol Rajan, koji je izrazio zabrinutost: "Mislim da bi pametniji bio jedan precizniji i ciljani pristup", kazao je portparol Predsavničkog doma Kongresa. Trampov glavni ekonomski savjetnik Geri Kon – takođe protivnik uvođenja carina – podnio je ostavku.

(NN/dw.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije