Svijet

DW: Njemačka armija rasipa, država dosipa

DW: Njemačka armija rasipa, država dosipa
Foto: Ilustracija | DW: Njemačka armija rasipa, država dosipa

BERLIN - Njemačka armija se ponaša rasipnički, konstatovala je Savezna revizorska institucija. Greške u planiranju koštaju poreske obveznike milione. Istovremeno Bundesver sastavlja listu sa potrepštinama milijardske vrijednosti.

Luftvafe

Vazduhoplovstvo Bundesvera iako nema dovoljno borbenih aviona tipa Jurofajter za obuku pilota, Luftvafe ne koristi u potpunosti simulatore. Prema zahtjevu NATO, borbeni piloti moraju da apsolviraju 180 sati leta godišnje, od kojih 40 sati mogu da se obave na simulatorima Jurofajtera. Međutim, 2015. i 2016. nijedan njemački borbeni pilot nije izvršio više od 30 sati letenja na simulatorima. Samo prošle godine je propalo 900 plaćenih sati na simulatoru.

Mornarica

Savezna revizorska institucija je našla greške Bundesvera pri planiranju IT sistema na fregatama. Bundesver je nejasno i nedovoljno opisao zahtjeve u ugovoru i nije uspostavio efikasnu kontrolu kvaliteta. Zbog toga će se modernizacija sistema, koji se koristi za upravljanje radarima i oružjem, otegnuti godinama, a troškovi po brodu će se petostruko povećati – sa šest na trideset miliona evra.

To su ukratko glavne stavke kritike koje se odnose na Bundesver, navedene u upravo objavljenom izveštaju Saveznog revizora za 2017. godinu. Svi ti uludo potrošeni milioni dolaze iz džepa poreskih obveznika.

Nove milijarde za vojsku

Samo dan prije dramatičnog izvještaja revizorske institucije, javnost je obavještena o podužoj listi želja njemačke vojske odnosno nadležnog Ministarstva odbrane koje vodi Ursula fon der Lajen (CDU). Tome su prethodili učestali izvještaji ojadnom stanju u kojem se nalazi oprema Bundesvera - od aviona i oružja pa do uniformi vojnika.

Njemačka je takođe obećala da će, na pritisak američkog predsjednika Donalda Trampa, ubuduće izvršavati svoje obaveze u NATO i povećati svoje izdatke vojsku kako bi ta suma dostigla dva odsto bruto nacionalnog dohotka.

Prvobitni budžet bivšeg ministra finansija Volfganga Šojblea predviđao je povećanje izdataka za odbranu sa 37 milijardi evra prošle godine na 42,4 milijarde evra do 2021. godine. U koalicionom sporazumu nove vlade dogovoreno je dodatnih 250 miliona evra godišnje.

Spisak želja

Mediji pišu da je plan ministarske Fon der Lajen da se sa industrijom oružja sklopi 18 ugovora – svaki vrijedan više od 25 miliona evra. Biće naručeno sedam spasilačkih helikoptera, oprema za komande i štabove, transportni avioni i raketni bacači.

Pored toga, Ministarstvo planira da nabavi šest transportnih aviona C-130J Hercules. Na listi su i poboljšanja za pješadijsko borbeno vozilo Puma, ugovor o održavanju helikoptera NH90, radarska tehnologija za Jurofajter, nove borbene uniforme uključujući i „ličnu zaštitnu opremu“.

Osim toga riječ je i o izraelskim dronovima koji će biti uzeti na lizinig, odnosno u zakup na devet godina – što će koštati nešto više od milijardu evra. Pored toga, operativni ugovori za izviđačke dronove Heron 1, koji su misijama u Avganistanu i Maliju, biće produženi do kraja februara 2020. godine. A takođe će biti produženi ugovori za zakup ukrajinskih transportnih aviona tipa Antonov do 2021. godine.

Zvaničnici Ministarstva odbrane su medijima rekli da je lista privremena i da sve zavisi od budžeta za 2018. koji bi trebalo da bude isplaniran do kraja mjeseca i o kojem bi Bundestag trebalo da odluči početkom jula.

Njemačka industrija oružja se nada da će imati prilike da sa Bundesverom sklopi mnoge od tih primamljivih ugovora. Kada se kaže „njemačka industrija oružja“ misli se prije svega na šest kompanija: Rajnmetal (specijalizovan za tenkove), Tisen Krup (uglavnom podmornice i ratni brodovi), Kraus Mafaj Vegman (između ostalog pravi tenk Leopard), MTU Aero Indižns (motor za Jurofajter), Dil difens (municija, projektili) i naravno Hekler&Koh (ručno oružje).

Najmanja od ovih kompanija ima godišnji promet od preko 200 miliona evra, a najveća skoro 2,5 milijardi evra.

(Deutsche Welle)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije