Svijet

DW: Nuklearni sporazum sa Iranom i Trampov ultimatum

DW: Nuklearni sporazum sa Iranom i Trampov ultimatum
Foto: N.N. | DW: Nuklearni sporazum sa Iranom i Trampov ultimatum

BERLIN - Nuklearni sporazum sa Iranom i dalje je na snazi – za sada. Donald Tramp je postavio ultimatum. U roku od 120 dana sporazum bi trebalo da se poboljša ili se SAD iz njega povlače. Džamšid Farugi upozorava na posljedice.

Kao i obično, postoji dobra i loša vijest. Najpre dobra: tresla se gora, rodio se miš.

Odluka Bijele kuće bila je samo velika galama sa skromnim posljedicama za međunarodnu zajednicu i Iran. Barem za sada.

I to je dobro. Nuklearni sporazum sa Iranom je bez sumnje jedno od najvećih diplomatskih dostignuća posljednjih godina.

Međunarodna zajednica je pokazala da i ozbiljni sukobi mogu da se riješe diplomatskim umijećem. Moglo se vidjeti i da je "oružje diplomatije" znatno bolje, humanije i jeftinije od "diplomatije oružjem".

 Dragocjeno iskustvo za rješavanje drugih sukoba. Na primjer nuklearnog spora sa Sjevernom Korejom.

Odluka Bijele kuće da sada ne prekine nuklearni sporazum sa Iranom znači da će nekadašnje sankcije protiv Irana i dalje izostati – barem u narednih 120 dana.

U oktobru prošle godine predsjednik SAD Donald Tramp je drugačije odlučio. Nije potvrdio nuklearni sporazum sa Iranom – što je pretpostavka za opstanak sporazuma – i time odluku prepustio američkom Kongresu. Kongres je loptu opet vratio Bijeloj kući i Tramp je imao dvije opcije: da ponovo uvede sankcije ili da ih suspenduje. Odlučio se za drugu opciju.

Prva opcija bi na značila kraj nuklearnog sporazuma sa Iranom. Jer svi znaju – pogotovo evropske sile – da sporazum sa Iranom nema nikakvu vrijednost bez SAD.

"Pet plus jedan" – dakle pet stalnih članica Savjeta bezbjjednosti i Nemačka, koji su zajedno sa Iranom bili za pregovaračkim stolom – to je konstelacija koja je funkcionisala. Ali konstelacija „šest minus jedan“ – u slučaju da SAD odluče da se povuku – bila bi osuđena na propast.

Upravo iz tog razloga francuski predsjednik Emanuel Makron se nedugo prije nego što su SAD saopštile odluku založio za očuvanje nuklearnog sporazuma sa Iranom. I šefica diplomatije EU Federika Mogerini, u prisustvu ministara spoljnih poslova Njemačke, Velike Britanije i Francuske, u zajedničkoj poruci SAD jasno se založila za očuvanje sporazuma, ocjenivši da on nema alternativu.

Na kraju krajeva radi se o uspjehu koji je ostvaren višegodišnjim pregovorima. Odjednom je sve to bilo dovedeno u pitanje. Jer jasno je bilo da bi ponovno uvođenje sankcija protiv Irana ugrozilo taj diplomatski uspjeh.

Loša vijest: Donald Tramp je samo odložio odluku zbog koje se strahuje. Ali ako je nešto odloženo ne znači i da je nestalo sa agende. Time je duga priča o nuklearnom sporazumu sa Iranom otišla u novi produžetak – posljednji, kako kažu u Bijeloj kući.

Tramp je postavio ultimatum: Kongres i evropski partneri sada imaju 120 dana kako bi se pobrinuli da se otklone "veliki propusti" u nuklearnom sporazumu. O njemu bi ponovo trebalo da se pregovara. Tramp zahtjeva više inspekcija iranskih nuklearnih aktivnosti, kao i da se već postojeće mjere neograničeno i trajno sprovode. Još uvijek vreba prijetnja Bijele kuće da će odmah napustiti nuklearni sporazum ukoliko se brzo ne ispune spomenuti uslovi.

Situacija je i dalje loša. Četvoromjesečno nastavak obustave sankcija je i produženje neizvesnosti, kada je riječ o privrednoj saradnji sa Iranom. To prije svega znači izostanak direktnih investicija u industriju nafte i gasa. Ugroženi su izgledi za privredni rast zemlje. Takva situacija bi mogla da stavi pod veliki pritisak iranskog predsjednika Hasana Rohanija – koji važi za umjerenog – i njegovu vladu.

Proteklih sedmica se moglo vidjeti da ljudi u Iranu nisu zadovoljni svojim životom i svojom vladom. Na iranske vlasti se može i mora izvršiti pritisak zbog brutalne povrede ljudskih prava. Može i mora nešto da se preduzme protiv iranskog raketnog programa, kao i protiv jačanja njegovog uticaja u regionu.

Ali ne smije da se odustane od sporazuma, koji Iran spriječava da postane nuklearna sila. Jer Iran koji griješi, a nema nuklearno oružje, svakako je bolji od režima koji ponovo pravi bombu.

(NN/dw.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije