Svijet

"Da je živ osnivaču Bijelih šljemova bi moglo da se sudi u Hagu"

"Da je živ osnivaču Bijelih šljemova bi moglo da se sudi u Hagu"
Foto: Ilustracija | "Da je živ osnivaču Bijelih šljemova bi moglo da se sudi u Hagu"

MOSKVA - Osnivaču "Bijelih šljemova" Džejmsu le Mezurijeu moglo bi da bude suđeno u Međunarodnom sudu pravde u Hagu da je živ, izjavio je Aleksander Lavrentjev, specijalni izaslanik predsjednika Rusije za Siriju na konferenciji za novinare.

"Šteta što je preminuo i sada ne može da se suoči sa suđenjem u Međunarodnom sudu pravde u Hagu", rekao je Lavrentjev, prenio je TASS.

On je naglasio da bi svjedočenje Le Mezurijea otvorilo oči svijetu o onome što je organizacija, koju je vodio, radila u Siriji.

Le Mezurije je možda počinio samoubistvo upravo zato što više nije mogao da nosi teret odgovornosti za brojne stvari koje je njegova organizacija inscenirala u Siriji, napomenuo je ruski diplomata.

Organizacija "Bijeli šljemovi" osnovana je u Siriji 2014. godine i više puta je optužena da je smišljala lažne vijesti i inscenirane incidente, navela je agencija.

Tijelo 48-godišnjeg Le Mezurijea pronađeno je 11. novembra u jednoj uliči u Istanbulu, nedaleko od njegove kuće.

Prema preliminarnim policijskim podacima, on je počinio samoubistvo, dok su pojedini zapadni mediji izvještavali da je Moskva umiješana u njegovu smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije