Svijet

Da li Kim nešto krije: Kako virus korona zaobilazi Sjevernu Koreju?

Da li Kim nešto krije: Kako virus korona zaobilazi Sjevernu Koreju?
Foto: Tanjug/AP -Sjevernokorejske radnice proizvode zaštitne maske | Da li Kim nešto krije: Kako virus korona zaobilazi Sjevernu Koreju?

PJONGJANG - Prošlo je dva mjeseca od kada je novi virus korona izbio u kineskom gradu Vuhanu. Virus je od tada potvrđen u skoro svim zemljama i teritorijama Istočne Azije. Svuda, osim u Sjevernoj Koreji.

Jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta uspjela je, prema zvaničnim saopštenjima iz te zemlje, da izbjegne virus uprkos tome što se graniči sa Kinom.

Virus je dosad ubio više od 630 ljudi, a zaraženo je više od 30.000.

Osim Kine pogođeno je još 25 zemalja širom svijeta, uključujući i druge dvije zemlje koje dijele granicu sa Sjevernom Korejom - Rusija i Južna Koreja.

Zapravo, svaka država i teritorija u radijusu od oko 2.400 kilometara, osim rijetko naseljene Mongolije, potvrdile su slučajeve virusa korona.

Kako navodi "CNN", nije jasno kako je Sjeverna Koreja uspjela da izbjegne virus. Pjongjang je ili bio velike sreće, nešto krije ili je konačno našao benefite "zatvorene nacije".

Iako zemlja nije zvanično potvrdila slučaj, Nam Sung Vuk, profesor sa Univerziteta Koreja, koji je prethodno radio kao obavještajac u Južnoj Koreji, rekao je da je veoma moguće da je neko u zemlji od 25 miliona ljudi zaražen.

Naučnici i dalje pokušavaju da utvrde kako se tačno ovaj virus širi, ali se vjeruje da ne može da se nalazi u vazduhu.

Ipak, Nam sumnja da su neki Kinezi zarazili nekoga iz Sjeverne Koreje koja je preko granice.

"Znamo da kineski regioni blizu sjevernokorejske granice, kao što su Dandong i Šenjang, imaju zaražene virusom korona. Oko 90 odsto trgovine Sjeverne Koreje je upravo sa Kinom i znamo da je toliko mnogo ljudi, kamiona i vozova prelazilo granicu svakog dana prije nego što je i sama Sjeverna Koreja uvela kontolu nedavno", rekao je on.

Iako nije javno potvrdila ili čak posumnjala na neke slučajeve, ova zemlja je bila netipično transparentna u pogledu svojih napora da suzbije širenje virusa.

Sjeverna Koreja je zatvorila granice za sve strane turiste, od kojih je većina iz Kine, kao mjeru predostrožnosti. Pjongjang je isto to uradio tokom epidemije ebole 2014. godine, prenosi "Telegraf.rs".

Agencija "KCNA" prenijela je 30. januara da su zvaničnici proglasili "vanredno stanje".

Ipak, izvori "CNN" su skeptični o sposobnostima Sjeverne Koreje za različita testiranja, a pitanje je i da li će svijet saznati da li je neka od preduzetih mjera u toj zemlji uopšte bila efikasna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije