Svijet

Da li će Američke nuklearke biti raspoređene u Poljskoj?

Da li će Američke nuklearke biti raspoređene u Poljskoj?
Foto: Ilustracija | Da li će Američke nuklearke biti raspoređene u Poljskoj?

Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič ocijenio je da je u interesu Evrope da u njoj budu razmještene američke trupe i nuklearno oružje i nije isključio mogućnost da rakete s nuklearnim glavama budu i u Poljskoj, jer kako je rekao, Rusija razumije jedino jezik sile.

"Ne želimo to, ali sve će zavisiti od toga kako će se ubuduće ponašati Rusija, da li će nastaviti agresivnu politiku naoružvanja. O tome mora da odluči NATO kao cjelina. Rusija razumije jedino jezik sile", kazao je Čaputovič u intervjuu za njemački "Špigl" koji će u cjelosti biti objavljen tokom vikenda.

Čaputovič je u objavljenom dijelu intervjua rekao da "nema nikakvih osnova za tvrdnje da nuklearno oružje neće u budućnosti obezbijediti mir", prenijeli su poljski mediji.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova podržalo je odluku SAD da se povuku iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). Tu odluku koju je u petak saopštila američka administracija poljska diplomatija je okarakterisala kao legitiman odgovor na dugoročne rusko kršenje tog dogovora.

"Očekujemo da se Rusija vrati punom poštovanju INF koje može da se verifikuje", saopštilo je poljsko ministarstvo.

Čaputovič nije prvi poljski zvaničnik koji se zalaže da Poljska dobije pristup nuklearnom oružju ili da na njenoj teritoriji budu savezničke rakete sa nuklearnim glavama.

Krajem 2015. godine, kada su na vlast u Poljskoj došli konzervativci iz stranke Pravo i Pravda, ministarstvo odbrane je pokušavalo, bez uspjeha, da ubijedi SAD i NATO da i Poljska uđe makar u program "Nuklear šering", koji omogućava da Njemačka, Turska, Italija, Belgija i Holandija u slučaju rata dobiju za svoje avione američke nuklearne bombe tipa B61.

(Al Jazeera Balkans)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije