Svijet

Da li će Švedska biti domaćin susreta Trampa i Kima: Sjevernokorejski ministar u Stokholmu

Da li će Švedska biti domaćin susreta Trampa i Kima: Sjevernokorejski ministar u Stokholmu
Foto: Ilustracija | Da li će Švedska biti domaćin susreta Trampa i Kima: Sjevernokorejski ministar u Stokholmu

STOKHOLM - Sjevernokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho u četvrtak je stigao u Švedsku na dvodnevne razgovore o organizaciji istorijskog samita američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Ri bi trebalo da razgovara sa švedskom koleginicom Margot Valstrom, čija zemlja predstavlja američke interese u Pjongjangu, o denuklearizaciji korejskog poluostrva, mogućem samitu predsjednika Trampa i Kim Džong Una i Amerikancima zarobljenim u Sjevernoj Koreji.

Međunarodni mediji nagađaju o mogućem izboru Švedske za održavanje tog samita, ukoliko bude potvrđen.

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova nije to spominjalo i samo je navelo da će se voditi razgovori o švedskoj ulozi konzularne zaštite u Pjongjangu za Sjedinjene Države, Kanadu i Australiju.

Ri i Valstrom će razgovarati o bezbjednosnoj situaciji na korejskom poluostrvu, najvažnijoj temi programa Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija čija je Švedska nestalna članica u 2017/2018.

U pratnji ministra je Čo Kang Il., koji je u sjevernokorejskom ministarstvu spoljnih poslova zadužen za Sjevernu Ameriku, prenosi agencija "Yonhap".

Švedsko ministarstvo je naglasilo da neće biti konferencije za novinare tokom posjete, ali će u petak naveče nakon razgovora biti objavljeno saopštenje.

Nakon više mjeseci napetosti i prijetnji ratom zbog nuklearnog programa Pjongjanaga, krajem maja bi se mogao održati istorijski samit Donalda Trampa i Kim Džong Una, objavio je prošle nedjelje jedan visoki južnokorejski funkcioner.

Tramp je potvrdio mogućnost održavanja samita, ali Sjeverna Koreja nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije