Svijet

Da li slijedi novi referendum za nezavisnost Škotske?

Da li slijedi novi referendum za nezavisnost Škotske?
Foto: N.N. | Da li slijedi novi referendum za nezavisnost Škotske?

LONDON - Najveći izazov za britanskog premijera Borisa Džonsona poslije trijumfa na izborima biće Škotska, čija premijerka želi da građani ponovo odluče o tome da li da ostanu ili izađu iz Ujedinjenog Kraljevstva.

"Gardijan" piše da je taj izazov za Džonsona najveći "poslije Bregzita, ali i zbog Bregzita".

List podsjeća da je Škotska nacionalna partija osvojila više od 45 odsto glasova u Škotskoj, što je osam odsto više nego na prethodnim izborima, dok su s druge strane konzervativci i laburisti oslabili.

Premijerka Nikola Stardžon poručuje da vlada u Londonu ne može prisiliti Škotsku da protiv njene volje bude dio Britanije.

Ona navodi da joj uspjeh njene Škotske nacionalne partije (SNP) na izborima daje pravo da traži novi referendum o nezavisnosti.

Britanski ministri se tome protive, kao i premijer Boris Džonson.

Stardžon je izjavila da ukoliko Britanija želi da nastavi dalje u istom sastavu, to mora da bude uz pristanak.

Kako kaže, britanska vlada "žestoko griješi" ukoliko misli da je "ne" na refendumu bio kraj pitanja o škotskoj nezavisnosti.

"To je osnova demokratije - ne možete da zadržite Škotsku u zemlji protiv njene volje", poručila je.

SNP je osvojio značajan broj glasova u Škotskoj na vanrednim izborima, privukli su čak i one koji inače glasaju za konzervativce, laburiste i liberalne demokrate.

Međutim, konzervativci su na nedavnim izborima osvojili značajnu većinu, što znači da se u Dauning strit 10 vraća Boris Džonson.

Škotska vlada sada želi novi referendum o nezavisnosti, sličan onom iz 2014. godine, kako bi bili sigurni da je ishod tog referenduma bio legalan i legitiman, prenosi BBC na srpskom.

"Rekla sam mu (Džonsonu) u petak preko telefona - ako misli da je njegovo ''ne'' kraj svega, onda se potpuno vara", rekla je Stardžon.

"Ne možete da nas zaključate i nadate se da će to pitanje samo proći. Ako je Džonson tako siguran, neka dozvoli da građani ponovo odluče u svemu", rekla je Stardžon.

Ona ukazuje da je pred Džonsonovim konzervativcima veliki rizik.

"Što više pokušavaju da blokiraju volju škotskog naroda i škotsku demokratiju, to više raste podrška ideji nezavisnosti. Suštinski rade moj posao za mene", smatra Stardžon te poručuje da je lopta na strani onih koji misle da Škotska treba da bude nezavisna, ali i onih koji žele da Škotska odluči o sopstvenoj budućnosti.

Džonson je u petak razgovarao telefonom sa škotskom premijerom i prenio joj da se i dalje protivi ideji drugog referenduma, uprkos izbornom uspjehu SNP-a.

Portparol Dauning strita kaže da je premijer "uz većinu škotskog naroda koji ne želi da se vrati podjelama i nestabilnosti".

Džonson i Stardžon su se dogovorili da u bliskoj budućnosti detaljnije razgovaraju o tom pitanju.

Ipak, Stardžon je tokom govora u petak u Edinbrugu Džonsonu poručila: "Vi, kao lider poražene stranke u Škotskoj, nemate prava da nam stojite na putu. Škotski narod je rekao šta ima. Vrijeme je da odlučimo o našoj budućnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije