Svijet

Dačić: Interes Beograda da se obustavi sukob Jermenije i Azerbejdžana

Dačić: Interes Beograda da se obustavi sukob Jermenije i Azerbejdžana
Foto: Tanjug | Dačić: Interes Beograda da se obustavi sukob Jermenije i Azerbejdžana

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je interes Srbije da se sukob Jermenije i Azerbejdžana što prije obustavi.

"Ali, to je lako reći", rekao je Dačić, uz napomenu da je Turska "zainteresovana" za Azerbejdžan, a da je Rusija neutralna.

On je istakao da su i Azerbejdžan i Jermenija prijateljske zemlje Srbije.

Dačić ne isključuje mogućnost širenja sukoba.

"Rusija se drži neutralno, ali Azerbejdžan je uvek optuživao Rusiju da je na strani Jermenije, gde žive pravoslavci", rekao je Dačić.

On je rekao da azerbejdžansko-jermenski sukob može da bude upozorenje kako je malo potrebno da se raspali neki rat tamo gdje to tinja godinama.

"Jermensko-azerbejdžanski sukob može da nam posluži kao upozorenje koliko je malo vremena potrebno da se raspali ponovo neki ratni sukob, i koliko je potrebno voditi računa o svojim nacionalnim interesima i stabilnosti regiona", rekao je Dačić za TV Hepi.

Dačić kaže da je "situacija dosta komplikovana" s obzirom na to da je u pitanju "tinjajući sukob" zbog kojeg je još prije oko dvadesetak godina formirana takozvana "Minska grupa" koja, kao što se vidi ništa nije uradila za to vrijeme.

On je dodao da su svi nezadovoljni radom te "Minske grupe", koja se bavi nečim što se uobičajeno naziva "političkim turizmom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije