Svijet

Pratite nas na Google news

Dalaj-lama: Evropa pripada Evropljanima

Dalaj-lama: Evropa pripada Evropljanima
Foto: Ilustracija | Dalaj-lama: Evropa pripada Evropljanima
Srna

MALME - Evropa pripada Evropljanima, a migranti bi trebalo da se vrate u svoje zemlje da ih ponovo izgrade, izjavio je tibetanski duhovni vođa dalaj-lama.

On je na konferenciji u Malmeu u kojem živi veliki broj imigranata rekao da Evropa ima moralnu obavezu da pomogne izbjeglicama, čiji su životi izloženi stvarnoj opasnosti. 

"Mislim da Evropa pripada Evropljanima. Prihvatite migrante, pomozite im, obrazujte ih. Ali, na kraju, oni bi trebalo da učestvuju u razvoju svojih zemalja", rekao je dalaj-lama, dobitnih Nobelove nagrade za mir 1989. godine. 

Dalaj-lama, kojeg poštuju milioni budista širom svijeta, govorio je u Malmeu tri dana nakon što je ekstremna desnica zauzela treće mjesto po broju glasova na izborima koji su u Švedskoj održani u nedjelju, 10. septembra, piše "Daily mail". 

Tibetanski vjerski vođa, čije ideje mnogi porede sa idejama Mahatme Gandija i Martina Lutera Kinga, pobjegao je iz Lase, glavnog grada Autonomne Regije Tibet, zbog straha za život, nakon što je Kina poslala vojsku da smiri ustanak u ovoj oblasti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije