Svijet

"Dan bez žena" u Meksiku

"Dan bez žena" u Meksiku
Foto: Tanjug/AP | "Dan bez žena" u Meksiku

MEKSIKO SITI - Više hiljada žena širom Meksika ostalo je juče kod kuće i nisu otišle na posao u sklopu štrajka nazvanog "Dan bez žena" nakon što je veliki broj njih dan ranije, na Međunarodni dan žena, učestvovalo u protestima zbog nasilja i neravnopravnosti polova.

Na ulicama u centru Meksika juče nije bilo žena i djevojaka.

Zamisao organizatora je da se ukaže kolegama, vlasnicima firmi, momcima, supruzima i u pojedinim slučajevima djeci na značaj žena i njihov nedostatak žena na pojedinim funkcijama.

Analitičari ističu da protesti označajavu i jačanje borbe žena protiv nasilja i nekažnjavanja zločina nad ženama u zemlji koja je među najopasnijima za njih.

Prema zvaničnim podacima, prošle godine je u Meksiku 3.825 žena umrlo nasilnom smrću, što je za sedam odsto više nego 2018. godine. To znači da je oko deset žena ubijeno dnevno, a više hiljada ih nestane bez traga.

"U Meksiku je kao da smo u ratu. Suočeni smo sa humanitarnom krizom zbog broja nestalih ili ubijenih žena", naglasila je zvaničnik organizacije "Nacionalna građanska opservatorija za femicid" Marija de la Luz Estrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije