Svijet

Danas ističe rok za sporazum EU i Velike Britanije

Danas ističe rok za sporazum EU i Velike Britanije
Foto: pixabay.com | Danas ističe rok za sporazum EU i Velike Britanije

BRISEL - Danas ističe dogovoreni rok za postizanje dogovora EU i Velike Britanije o budućim odnosima, a za popodne je predviđen novi telefonski razgovor predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona.

Nedelja kao "krajni rok" dogovorena je prošle sedmice tokom posjete Borisa Džonsona Briselu i sastanka sa Ursulom fon der Lajen.

Na sasatanku je kostatovano da su dvije strane stekle "jasno razumijevanje međusobnih stavova", ali da je situacija oko postizanja dogovora "i dalje teška", a da "osnovne prepreke nisu prevaziđene".

U međuvremenu, nastavljeni su razgovori glavnih pregovarača Brisela i Londona, Mišela Barnijea i Dejvida Frosta, oko "suštinskih pitanja" kao što su jednaka prava na tržištu, upravljanje i ribarstvo.

Iako su dvoke strane tokom nedkelje postigle "prinicpijelan dogovor" o primjeni ranije ispregovaranog Sporazuma o razdruživanju, što uključuje i dogovor oko funkcionisanja granice između Irske i Sjeverene Irske, Evropska komisija je u četvrtak 10. decembra izašla sa planom vanrednih mjera koje bi trebalo da stupe na snagu ukoliko do sveobuhvatnog dogovora o budućim odnosima EU i VB ne dođe do isteka tranzicionog perioda, 31. decembra 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije