Svijet

Dejli telegraf: Tramp odustao od posjete Velikoj Britaniji

Dejli telegraf: Tramp odustao od posjete Velikoj Britaniji
Foto: N.N. | Dejli telegraf: Tramp odustao od posjete Velikoj Britaniji

LONDON - Britanski list "Dejli telegraf" objavio je da su američke diplomate do daljeg odustale od planova za organizovanje "radne posjete" predsjednika SAD Donalda Trampa Velikoj Britaniji u januaru naredne godine usljed rata riječima koji je izbio između lidera dve zemlje.

Podsjeća se da je Tramp planirao da poseti London u prvom mjesecu 2018. kako bi formalnu otvorio novu američku ambasadu u britanskoj prijestonici i da je ova posjeta trebalo da bude na nižem nivou u odnosu na državnu pošto se Tramp ne bi sastao sa kraljicom Elizabetom Drugom.

"Telegraf" navodi da radni karakter posjete trebalo da obezbijedi izbjegavanje masovnih protesta koje bi državna posjeta vjerovatno pokrenula.

Prema informacijama ovog dnevnika dobijenim od neimenovanog američkog diplomate, Trampovo putovanje u Britaniju je sada na dugom štapu i novi datum nije utvrđen.

"Ideje o pojseti očigledno ima, ali ne u decembru i ne u januaru. Ne bih očekivao Trampovu posetu u januaru", rekao je ovaj diplomata.

Portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders izjavila je juče da ne vjeruje da je američki predsjednik Tramp išta znao o britanskoj liderki krajnje desnice pre nego što je retvitovao zapaljive antimuslimanske video-snimke sa njenog naloga na popularnoj društvenoj mreži.

Tramp je u srijedu retvitovao tri video-snimka sa naloga Džejde Fransen, potpredsjednice grupe "Britanija na prvom mestu" (Britain First), a na tim snimcima je prikazano nasilje koje su navodno počinili muslimani.

Upitana u četvrtak da li je predsjednik znao ko je Fransen kada je sporne snimke podijelio sa sljedbenicima, Sanders je odgovorila: "Ne, ne vjerujem", prenosi AP.

"Mislim da je znao šta je problem, a to je da se suočavamo sa realnom prijetnjom ekstremnim nasiljem i terorizmom, ne samo u ovoj zemlji, već širom svijeta", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Britanska premijerka Tereza Mej je prethodno izjavila da se ne plaši da uputi kritiku na račun ključnih saveznika, navodeći da je retvitovanjem snimka "omražene" krajnje desničarske britanske grupe, američki predsjednik učinio "pogrešnu stvar".

Međutim, kako je prenio AP, britanska vlada ne odustaje od najavljene Trampove posjete toj zemlji, uprkos velikom broju poziva na njeno otkazivanje, pri čemu je Trampov potez naišao na osude širom Britanije.

Američki predsjednik je u četvrtak putem Twittera britanskoj premijerki poručio da bi bilo bolje da se fokusira na terorizam u Britaniji.   

"Tereza, nemoj da se fokusiraš na mene, fokusiraj se na destruktivni radikalni islamistički terorizam koji se dešava u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nama je dobro", napisao je Tramp na svom Twitter nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije