Svijet

Delegati CDU biraju novog lidera

Delegati CDU biraju novog lidera
Foto: Tanjug/AP arhiva | Delegati CDU biraju novog lidera

Njemačka stranka Hrišćansko demokratska unija (CDU) kancelara Angele Merkel tokom vikenda će birati novog lidera koji će ujedno biti i novi kandidat za kancelara na izborima u septembru.

Merkel (66) je na funkciji njemačkog kancelara od 2005. godine, ali je prije dvije godine objavila da se neće kandidovati za peti mandat.

Agencija AP ističe da je CDU u potrazi za novim liderom od kako je Merkelova podnijela ostavku na funkciju predsjednika partije 2018. godine.

Novoizabrani lider CDU će biti novi kandidat na izborima 26. septembra ili će imati veliki udio u tome ko će biti u vrhu izborne liste.

Delegati CDU mogu u subotu, 16. januara, da biraju između tri glavna kandidata, ali nema jasnog favorita.

Tri glavna pretendenta za lidera CDU su Fridrih Merc (65), Armin Lašet i Norbert Rotgen.

Merc je tradicionalni konzervativac i orijentisan je na poslovne aktivnosti, Lašet je aktuelni premijer pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije i mnogo je liberalniji i smatra se da će nastaviti sa pristupom Merkelove.

Rotgen je 2012. godine izgubio na izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Merkelova ga je otpustila sa funkcije ministra ekologije.

On tvrdi da je mnogo naučio iz tog iskustva i da je kandidat "modernog centra", te da su mu na prvom mjestu pitanja poput klimatskih promjena.

Lidera CDU biraće 1.001 delegat i ako nijedan od kandidata ne dobije većinu, biće održan drugi krug. Prema njemačkom zakonu, rezultati glasanja putem interneta moraće da budu potvrđeni i glasanjem putem pošte, što se očekuje do 22. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije