Svijet

Deset najgorih zemalja za obrazovanje djevojčica

Deset najgorih zemalja za obrazovanje djevojčica
Foto: Ilustracija | Deset najgorih zemalja za obrazovanje djevojčica

NJUJORK – Debate o obrazovanju u razvijenim zemljama uglavnom se odnose na politiku prioriteta, kojim se predmetima pridaje najveća važnost i šta je to što dodatno treba finansirati.

Međutim, nije svugdje tako. Prema statistikama UN-a, postoje zemlje gdje posljednjih decenija apsolutno nema nikakvog napretka. Naime, širom svijeta čak 600 miliona djece ima izuzetno loše obrazovne programe, tako da iz škole izlaze, a ništa ne nauče. Ipak, ono što daleko više zabrinjava svakako je to što postoje zemlje gdje je djevojčicama onemogućeno obrazovanje.

I dok u zapadnim zemljama djevojčice daleko više napreduju od dječaka, kada je riječ o akademskim rezultatima, u siromašnjim dijelovima svijeta, posebno u Subsaharskoj Africi, djevojčice mahom i ne idu u školu. Najgora mjesta za obrazovanje djevojčica su svakako zemlje koje se nalaze u zonama sukoba.

Riječ je o siromašnim zemljama, krhkog bezbjednosnog stanja, gdje djeca nemaju šta da jedu, a o obrazovanju nema ni govora. Prema posljednjim podacima UN-a, duplo više je djevojčica nego dječaka koje nemaju pravo na obrazovanje. Zemlje koje su najgore za obrazovanje djevojčica su:

1. Južni Sudan je jedna od najnovijih zemalja u svijetu gdje još bjesni rat. Škole su mahom srušene, a čak tri četvrtine djevojčica ne idu u školu.

2. Centralnoafrička Republika, gdje je generalno problem sacjelokupnim sistemom obrazovanja. Naime, jedan nastavnik ide na 80 učenika, a roditelji se rijetko odlučuju da školuju djevojčice.

3. Niger je zemlja gdje djevojčice ne idu u školu. Ova zemlja bilježi najveću stopu nepismenih žena u svijetu.

4. Avganistan je zemlja gdje je najizraženiji jaz između muškaraca i žena. Naime, ovdje je normalno da dječaci idu u školu, a djevojčice ne. Štaviše, ukoliko se neka i usudi da krene u školu, nailazi na neodobravanje sredine.

5. Čad je podneblje gdje brojne socio-ekonomske prepreke utiču na to da djevojčice ne idu u školu. Problem je, ipak, više društveni nego ekonomski.

6. Mali je zemlja gdje svega 38% djevojčica krene i završi osnovnu školu. Rijetko koja nastavlja srednje obrazovanje.

7. Gvineja, zemlja gdje djevojčice u prosjeku idu u školu svega godinu dana. Uglavnom ih ispisuju i prednost daju obrazovanju dječaka.

8. Burkina Faso - i dok veliki procenat djevojčica završi osnovnu školu, svega ih jedan odsto nastavi dalje školovanje.

9. Liberija je zemlja u kojoj čak dvije trećine djevojčica ne idu u školu.

10. Etiopija - ovdje djevojčice rijetko idu u školu, jer ih se veliki procenat uda i rodi djecu do 18. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije