Svijet

Divlje svinje terorišu stanovnike Novog Zelanda

Divlje svinje terorišu stanovnike Novog Zelanda
Foto: Pexels/Anna Hinckel | Divlje svinje terorišu stanovnike Novog Zelanda

VELINGTON, - Horde divljih svinja već mjesecima terorišu stanovnike i vlasnike farmi u predgrađu Velingtona, glavnog grada Novog Zelanda.

Vlasnici farme kozjeg mlijeka u brdima predgrađa Bruklin, koji se nalazi na samo 10 minuta vožnje od centra Velingtona, izgubili su oko 60 jaradi i svinja u napadima ovih divljih životinja, piše Guardian. Često od njih ostaju samo izgrizeni komadići kostiju i dijelovi kopita ili glave.

"Ako pronađu nešto što vole da jedu stalno će se vraćati“, rekla je suvlasnica farme Naomi Stenkamp.

Njen suprug je prošlog mjeseca pucao i ubio vepra koji je probio njihovu ogradu i došao na 20 metara od njihove kuće. Životinja je bila teška 120 kg i bila je najveća divlja svinja koja su vidjeli do sad.

Stenkamp dodaje da su joj se mnogi drugi mještani javili sa sopstvenim iskustvima nakon što je objavila fotografiju mrtve svinje na društvenim mrežama.

Gradsko vijeće Velingtona potvrdilo je da divlje svinje u predgrađu Bruklina stvaraju probleme lokalnim stanovnicima.

„Bilo je teško dati precizne brojke o tome koliko ima divljih svinja u toj oblasti, ali je očigledno došlo do porasta“, rekao je portparol Gradskog veća Ričard Meklin.

Meklin je dodao da povećani obim pritužbi koje grad dobija posljednjih mjeseci ukazuje da broj divljih svinja raste.

Divlje svinje na Novom Zelandu vode porijeklo od domaćih svinja koje su migranti iz Velike Britanije donijeli na kolonijalnim brodovima tokom 18. vijeka.

One su sada dobro raspoređene širom zemlje i poznato je da oštećuju poljoprivredna dobra i pašnjake i ubijaju novorođene životinje poput jagnjadi i jaradi, piše britanski list.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije