Svijet

Domaći džihadisti su nerješiv problem za policiju i tajne službe

Domaći džihadisti su nerješiv problem za policiju i tajne službe
Foto: N.N. | Domaći džihadisti su nerješiv problem za policiju i tajne službe

VAŠINGTON - POVRATAK u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protiv terorističke službe, nali zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, posljednjih su mjeseci u Evropi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektovati prije nego što krenu djelovati.

"U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organizovanih iz inostranstva, poput onih od 13. novembra 2015. u Parizu", tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e.

"Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Evropi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobilizuju sami, zamišljajući da su vojnici idealizovane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti", dodaje on.

Mladić porijeklom iz Bangladeša koji je 10. decembra pokušao aktivirati improvizovanu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionom u Njujorku 31. oktobra, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

(NN/index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije