Svijet

Kako je drama opisana u dokumentu Pentagona: "Oslobodite Kapitol"

Kako je drama opisana u dokumentu Pentagona: "Oslobodite Kapitol"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Drama opisana u dokumentu Pentagona: "Oslobodite Kapitol"

VAŠINGTON - U do sada neobjavljenom internom dokumentu Pentagona, opisana je dramatična situacija tokom incidenta na američki Kapitolu 6. januara i otkriveni su novi, dramatični detalji u vezi sa napadom na zdanje američkog Kongresa.

Dva sata nakon ekstremnih napada Trampovih pristalica na Kapitol, tadašnji potpredsjednik SAD Majk Pens pozvao je ministra odbrane i izdao naređenje: "Oslobodite Kapitol", prenio je londonski Gradijan.

Lider većine u Senatu Čak Šamer i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, takođe su pozivali vojsku da hitno rasporedi nacionalnu gardu.

"Potrebna nam je pomoć", poručio je navodno Šamer u telefonskom razgovoru sa Pentagonom sat nakon upada u zgradu Kongresa.

Ovaj dokument do kojeg je došla agencija AP, otkriva još jedan sloj do sada nepoznatih detalja i događaja koji su se odvijali tokom dramatičnog napada i opsade na Kapitol hilu 6. januara.

U njemu se rasvetljavaju pogrešne obavJeštajne procJene, taktičke greške i birokratska odugovlačenja koja su pokazatelj da američke vlasti nisu u potpunosti i na vrIJeme shvatile obim i intenzite nasilne pobune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije