Svijet

Državni univerziteti u Avganistanu otvoreni za studentkinje

Državni univerziteti u Avganistanu otvoreni za studentkinje
Foto: Tanjug/AP | Državni univerziteti u Avganistanu otvoreni za studentkinje

DŽALALABAD - Javni univerziteti u Avganistanu danas su prvi put otvoreni otkako su talibani preuzeli vlasti u zemlji prošle godine, a od danas su se i studentkinje pridružile kolegama u kampusima.

Talibanska administracija nije zvanično objavila svoj plan za studentkinje, ali su obrazovni zvaničnici rekli izvještaču Rojtersa da je i ženama dozvoljeno da pohađaju nastavu pod uslovom da su fizički odvojene od studenata.

Lokalni izvori su potvrdili da su u gradu Džalalabadu na istoku zemlje studentkinje ulazile kroz posebna vrata na Univerzitet Nangarhar, jedan od većih državnih univerziteta otvarenih ove nedjelje.

Tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001. godine konzervativni islamisti talibani zabranjivali su ženama i djevojčicama obrazovanje.

Danas oni tvrde da su se promijenili, ali i dalje nije jasno da li je djevojčicama dozvoljeno da se vrate u škole u svim provincijama.

Neki privatni univerziteti su ponovo otvoreni, ali u mnogim slučajevima studentkinjama nije bilo odobreno da se vrate da pohađaju nastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije