Svijet

Dugi pipci "korona kriminala" u Japanu

Dugi pipci "korona kriminala" u Japanu
Foto: Pixabay | Dugi pipci "korona kriminala" u Japanu

Koronavirus prisiljava na inovaciju - nažalost, ne samo u oblasti medicine, organizacije rada ili javnog saobraćaja, već i u svijetu kriminala.

Primjer Japana, u poređenju sa mnogim drugim državama za život prilično bezbjedne zemlje, pokazuje veliki potencijal koji epidemija pruža za nezakonito bogaćenje i zadovoljavanje mračnih nagona.

Široka paleta moralno sumnjivih, beskrupuloznih i zlonamjernih prekršaja inspirisanih epidemijom Kovida-19 u toj ostrvskoj carevini uključuje prestupe poput preprodaje maski po astronomskim cijenama, krađe istih iz skladišta firmi i bolnica, prevare vezane za isplatu državne pomoći stanovništvu, provale u prodavnice i restorane zatvorene zbog epidemije i krađu robe koju dostavljači sada masovno ostavljaju pred stanovima zbog opasnosti od prenošenja zaraze.

Tome treba dodati i nedjela vezana za epidemiju koja se mogu kvalifikovati kao remećenje javnog reda i mira i ugrožavanje bezbjednosti stanovništva, poput kršenja pravila o karantinu ili izazivanja panike.

Fascinantna raznovrsnost prevara

U Japanu je malo teškog kriminala poput ubistava i brutalnih prebijanja, ali zato japanske bande ulažu puno resursa kao što su ljudstvo, vreme i tehnika u prevare u kojima preko telefona, pisama i mejlova nastoje da ubede građane da im predaju novac ili lozinke za svoje bankovne račune.

Korona je donijela novu varijaciju u toj vrsti obmane – japanski kriminalci sada nastoje da "upecaju" lakovjerne građane tako što se lažno predstavljaju kao opštinski radnici i traže povjerljive podatke o njihovom finansijskom stanju i bankovnom računu, pravdajući se da su im te informacije potrebne kako bi izvršili uplatu novčane pomoći koju daje država zbog ekonomskih gubitaka koje je prouzrokovala epidemija.

Podvrsta ovog tipa prevare je pokušaj pljačkaša da dođu do istih podataka tako što ubjeđuju potencijalnu žrtvu da ih unajmi kao zastupnike koji će obaviti sve potrebne formalnosti za primanje 830 evra državne pomoći koja će biti dodijeljena svakom stanovniku u Japanu.

Policija grada Kjota putem svoje zvanične veb stranice upozorava građane i da mafijaši nastoje da se dokopaju njihovih keš kartica, koje su potrebne za povlačenje novca iz automatskih dispensera, tako što nastoje da ih uvjere da je za prijem državne pomoći potrebna nova, posebna vrsta kartice koja se može dobiti samo vraćanjem one stare.

Još drskija je varijanta u kojoj se kriminalci, uglavnom sjedokosim građanima, lažno predstavljaju kao bolnički funkcioneri i zahtijevaju da smjesta isplate novac za (fiktivne) troškove liječenja djeteta ili rođaka koji je, navodno, obolio od koronavirusa i leži u intezivnoj njezi.

Poznati su i slučajevi u kojima su uredno dotjerani mafijaši, izigravajući poslovne konsultante i posrednike, posjećivali domove nudeći domaćinima lažne snove o velikom profitu, ubjeđujući ih da preko njih ulože novac u fiktivna preduzeća iz oblasti biomedicine koja, navodno, rade na razvoju vakcine ili lijeka za novi koronavirus.

Po tvrđenju policije prefekture Ćiba, pripadnici podzemlja takođe pripremaju teren za buduće pljačke i iznuđivanje novca, pozivajući građane preko telefona i društvenih mreža da povuku svoju ušteđevinu iz banaka i pohrane je u svom domu jer, navodno, prijeti urušavanje finansijskog sistema usljed koronom izazvanog zastoja u ekonomiji.

Izvršeno je i nekoliko hapšenja osoba koje su pokušale da se registruju kao stanari na više lokacija, kako bi mogli da prime državnu pomoć više puta.

Izolacija stanovništva kao prilika za lopovluk

Zbog preporuka da ostane u kućama, kao i drugdje u svijetu, stanovništvo u Japanu se više nego ranije oslanja na porudžbine hrane i druge robe preko interneta.

Osoblje koje se bavi dostavom širom Japana je dobilo instrukcije od svojih poslodavaca da ostave pakete pred vratima i udalje se, odnosno, koliko je god moguće, izbjegnu kontakt sa stanarima.

I dok neki od njih kucanjem ili zvonjenjem upozore naručioca da su isporučili naručenu robu, puno je i onih koji to ne čine, za šta postoje dva osnovna razloga.

Jedan je to što dio firmi iz sektora distribucije omogućava praćenje kretanje paketa, odnosno, svojih dostavljača korišćenjem aplikacija na pametnim telefonima, usljed čega nema prijeke potrebe za zvučnim signaliziranjem prilikom isporuke.

Drugi je želja restorana i butika da se zaštite od eventualnih optužbi da su njihovi dostavljaći, dolazeći u dodir sa mušterijom prilikom isporuke, ugrozili njeno zdravlje, ali i da poštede svoje radnike od mogućih neprijatnosti.

Naime, dostavljači se žale da ih pojedini građani grde kada ih zvonjenjem pozovu da otvore vrata i svjedoče da im se dešavalo da ih stanar iznenada zaspe dezinfekcionom tečnošću ili sprejom isprska po licu. Zbog toga dio robe završava pred vratima ili kraj poštanskih sandučića, gdje je lak plijen za one koji se ne ustežu da prisvoje tuđu imovinu.

Pritisak na javni red i mir

Kada je u pitanju remećenje javnog reda i ugrožavanje zdravlja i života stanovništva, naročito je poznat slučaj pedesetsedmogodišnjeg muškarca iz gradića Gamagori u prefekturi Aići, koji je početkom marta, prije uvođenja vanrednog stanja, svjestan da je zaražen koronavirusom, namjerno prekršio obavezu da ostane u samoizolaciji i posjetio kafanu i noćni klub sa animir damama u tom naselju, te tamošnjem osoblju otvoreno rekao da želi da ih zarazi.

Zlonamjerni gost ubrzo je preminuo – ispostavilo se da je već bolovao od raka jetre i da je postupio u očaju, znajući da ga je koronavirus praktično osudio na ranu smrt.

U istoj prefekturi krajem marta je uhapšen Hirokazu Nakajama (49), koji je prodavačicama jednog dragstora u Nagoji zlurado rekao da ima koronu pri tome im kašljući u lice, što je dovelo do panike i zatvaranja radnje radi dezinfekcije.

U gradu Kobe, u prefekturi Hjogo, zabeležen je i pokušaj kidnapovanja povezan sa kovidom pedofil Masahiro Tanji (23) naumio je da privuče petoro osnovaca starosti šest do deset godina pod izgovorom da treba da ih pregleda zbog korone.

I u prijestonici Tokiju policija je registrovala sličan incident - muškarac u šezdesetim godinama ponudio je dvoje osnovaca koji su se igrali u parku u opštini Taito "bombone koje liječe koronavirus."

Povlačenje stanovništva u domove i uzdržavanje od putovanja van sopstvenog naselja prouzrokovali su i drastičan pad u obimu saobraćaja, što su mladi obožavaoci brze vožnje u Tokiju i Osaki iskoristili za organizovanje nezakonitih noćnih trka po autoputevima koji krivudaju kroz te gradove, u kojima su razvijane brzine i po pet puta veće od dozvoljenih - još jedna forma ugrožavanja bezbjednosti građana koja je postala moguća zahvaljujući promjenama u stilu života koje je doneo Kovid-19.

Epidemija korona virusa u Japanu, koji je sa manje od hiljadu žrtava do sada pretrpio relativno malu štetu kada su u pitanju životi, osim strahom i velikim ekonomskim gubicima, društvo je opteretila i novim, oportunističkim formama kriminala.

U Zemlji izlazećeg Sunca prošao je prvi talas zaraze. Iskustva u vezi kriminala stečena tokom njega omogućiće organima reda da se bolje pripreme za izazove koje može donijeti eventualni novi talas i, u odnosu na njih, djeluju i preventivno, a ne samo reaktivno. Ona će takođe podići svijest stanovništva u odnosu na moguće opasnosti u vanrednim uslovima kao što je epidemija velikih razmjera.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije