Svijet

Pratite nas na Google news

Dva grada u Južnoj Koreji "zone posebnog upravljanja" zbog virusa korona

Dva grada u Južnoj Koreji "zone posebnog upravljanja" zbog virusa korona
Foto: Tanjug/AP | Dva grada u Južnoj Koreji "zone posebnog upravljanja" zbog virusa korona
Fena

SEUL - Južna Koreja je u petak saopštila da je novi virus korona u prvim fazama izbijanja epidemije, ali je naglašeno da se još uvijek "može držati pod kontrolom" iako se broj zaraženih učetverostručio u samo tri dana.

Zemlja je prijavila 100 novih slučajeva virusa korona od 16 sati popodne u petak, čime je ukupni broj zaraženih porastao na 204, navodi se u saopštenju Korejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Prema istraživanjima, većina oboljelih se zarazila tokom crkvenih misa u jugoistočnom gradu Daegu, piše južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Gradovi Daegu, gdje su vlasti tražile od 2.5 miliona stanovnika da ostanu unutra, i susjedni Čeongdo proglašeni su "zonama posebnog upravljanja" dok su u prijestonici Seulu zabranjene demonstracije u centru grada.

Od 100 novih slučajeva, 86 su u Daeguu, 300 kilometara jugoistočno od Seula i susjedne pokrajine Sjeverni Đeongsang. A sedam oboljelih je u Seulu, saopštio je KCDC.

Zdravstvene vlasti obećale su da će uložiti više napora u slučaju suzbijanja jer se potencijalno smrtna bolest brzo širi širom zemlje.

Ministar zdravlja Park Neung-ho rekao je novinarima da će zdravstvene vlasti omogućiti bolnicama da odvoje respiratorne pacijente od drugih u nastojanju da spriječe prenošenje s čovjeka na čovjeka unutar bolnica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije