Svijet

Džastin Trudo pobijedio na izborima u Kanadi

Džastin Trudo pobijedio na izborima u Kanadi
Foto: Tanjug/AP | Džastin Trudo pobijedio na izborima u Kanadi

OTAVA - Kanadski premijer Džastin Trudo, koji je osvojio drugi mandat na izborima, poručio je da su Kanađani odbacili podjele i izabrali program napretka.

Trudo je na jučerašnjim izborima, prema prvim procjenama, pobijedio konzervativnog rivala Endrua Šira. On je izgubio većinu, ali je ostvario iznenađujuće dobar rezultat uprkos tome što je oslabljen nizom skandala koji su narušili njegov imidž liberalnog političara, navodi AP.

Agencija napominje da je Trudo prekršio protokol pošto je održao govor u isto vrijeme kada se obraćao i njegov rival Šir.

Trudo je istakao i da će raditi i za one koji nisu glasali za njega.

Njegova Liberalna stranka će najvjerovatnije osvojiti najviše od 338 mjesta u kanadskom parlamentu, ali će morati da formira koaliciju s nekom od manjih stranaka.

Trudo je vodio liberalnu politiku u proteklom mandatu, posle skoro desetogodišnje vladavine konzervativaca, ali su skandali u kombinaciji sa visokim očekivanjima uticali na njegove izborne šanse.

Liberali će vjerovatno morati da se oslone na Nove demokrate da formiraju vladu i ostanu na vlasti. Prema podacima izborne komisije na osnovu 18 odsto prebrojanih glasova, liberali su osvojili 145 mandata, dok će konzervativci Endrjua Šira imati 106 poslanika.

Kanadski parlament ima 338 poslanika, što znači da je za većinu potrebno 170 mjesta.

Separatistički Kvebečki blok će imati 33 poslanika, a ljevičarska Nova demokratska partija 20 Džastin Trudo je sin liberalne ikone, nekadašnjeg premijera Pjera Trudoa i jedan je od retkih preostalih progresivnih svjetskih lidera u Trampovoj eri, ocjenuje AP.

On je prihvatio imigraciju u vrijeme kada SAD i druge zemlje zatvaraju svoja vrata, zalaže se za zaštitu životne sredine i očuvanje planete, a legalizovao je i kanabis.

Takođe je pregovarao o sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD i Meksikom usred prijetnji američkog predsjednika Donalda Trampa da će ga odbaciti.

Ipak, ugled mu je narušilo nekoliko skandala među kojima je onaj u kojem ga je nekadašnji glavni tužilac okrivio da je vršio pritisak da se zaustavi krivični gonjenje jedne kompanije iz Kvebeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije