Svijet

Džonson: Ne možemo da fotošopiramo istoriju

Džonson: Ne možemo da fotošopiramo istoriju
Foto: Tanjug/AP | Džonson: Ne možemo da fotošopiramo istoriju

LONDON - Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas da ta zemlja ne može da "fotošopira" svoje kulturno okruženje i kompleksnu istoriju, ističući da bi to bilo izvrtanje prošlosti.

Džonson je, povodom rastućih razmirica oko uklanjanja statua istorijskih ličnosti, koje zahtijevaju antirasistički demonstranti, rekao da bi pročišćavanjem i uklanjanjem slika "svih onih čijim ponašanjem nismo zadovoljni", Britanci dolaze u opasnost da uđu u veliku laž i isrivljavanje istorije.

On je u autroskom članku u Telegrafu branio Vinstona Čerčila i ponovio da je to što je statua bivšeg premijera u bilo kakvoj opasnosti "apsurdno i žalosno".

"On je bio heroj i mislim da nisam usamljen kada kažem da ću se do posljednjeg atoma snage odupirati bilo kom pokušaju da se njegova statua ukloni sa parlamentarnog trga", istakao je Džonson.

Statue trgovaca robovima, imperijalista, ali i istraživača, poput Kristofera Kolumba, Sesila Roudsa i belgijskog kralja Leopolda II, našli su se na meti pokreta koji je, poslije smrti Afroamerikanca Dzordža Flojda tokom policijskog privođenja, počeo rušenje konfederacijskih spomenika širom Sjedinjenih Američkih Država.

Statue istorijskih ličnosti, među kojima je i Vinston Čerčil, koga su demonstranti ranije proglasili za rasistu, obložene su daskama, kako bi se zaštitile od eventualne štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije